Днес започва ваксинацията срещу Ковид-19. Здравното министерство обяви график за старта

Министерство на здравеопазването оповести график, по който ще се извършват ваксинациите на територията на страната.

 

От днес, 27 декември, започва имунизационната кампания срещу COVID-19 в България, се казва в съобщението.

 

Първите градове, където това ще се случи, са София, Пловдив и Бургас, като ваксинациите ще преминат при следния график:

 

В София: В 10:00 ч. ваксинация ще се извърши в УМБАЛ „Света Анна“. Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

 

В Пловдив: В 10:00 ч. в УМБАЛ „Свети Георги“ първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на: Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

 

В Бургас: В 10:00 ч. в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ – Бургас първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика.

След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти. 

 

Европейският съюз започна разпространението на ваксините срещу коронавируса в събота, дори когато страните от съюза са принудени на блокада от нов щам на вируса, за който се смята, че е по-заразен и продължава да се разпространява от Великобритания, съобщават АФП и „Франс 24“.

По цял свят хората са призовани да спазват насоките за социално дистанциране, тъй като Световната здравна организация призова да не се „пропиляват“ „големите жертви“ на хората, за да се спасят животи.

Пандемията от коронавирус отне над 1,7 милиона животи и все още се разраства в голяма част от света, но неотдавнашното стартиране на кампании за ваксинации засили надеждите за 2021 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в събота, че всички членове на Европейския съюз са получили коронавирусни ваксини и че процесът на инокулация трябва да започне днес.

„Днес започваме да обръщаме страницата на една трудна година. Ваксината COVID19 е доставена във всички страни от ЕС. Ваксинацията ще започне утре в целия ЕС. EUvaccinationdays са трогателен момент на единство. Ваксинацията е трайният изход от пандемията“, написа тя в „Туитър“.

Преди това СЗО заяви, че „някакво ниво на имунитет на населението“ може да бъде постигнато чрез масови ваксинации до края на следващата година.

„Ваксинацията означава свобода от страха“ е част от кампанията на ЕС срещу коронавируса.

Имунизацията трябва да започне във всички 27 страни-членки днес.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар