Днес е ден за размисъл в БСП

Днес е ден за размисъл за членовете на БСП, напомня „Фокус“. Денят за размисъл предшества първия в историята на партията пряк избор на председател, който ще се състои на 12 септември.
Предизборната кампания започна на 12 август 2020 г. и приключи в 00.00 ч. тази нощ.

Първоначално в битката за лидерското място се включиха общо петима кандидати в лицето на досегашния лидер на БСП Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Георги Тодоров и Валери Жаблянов.

Дни преди края на кампанията двама от кандидатите се оттеглиха от кампанията – Жаблянов и Янков, а трети – Тодоров, изпрати декларация в партийната ЦИК, че се отказва от надпреварата. В бюлетините обаче ще има пет имена, защото те бяха вече отпечатани. Имената на претендентите са подредени съгласно изтегления жребий.

Вътрешнопартийният избор в БСП е част от цикъла отчети и избори в БСП, който започна през декември 2019 г. За пръв път конгресът няма да е органът, който избира кой да оглави БСП. Тази промяна бе въведена на второто заседание на 49-ия конгрес, което се проведе на 4 и 5 февруари 2017 г.
Основният документ на партията предвижда председателят на БСП се избира чрез пряк вътрешнопартиен избор по ред и условия, определени от Националния съвет на БСП. Изборът за председател на БСП се счита за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар