Днес е голям празник! Имен ден празнуват 23 имена, гадае се за бъдещето, има и лечебна сила – Ако жена бъде харесана на този ден …

Православните християни честват паметта на Св. Св. Константин и Елена. На този ден църквата почита цар Константин и майка му-царица Елена. През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Легендата говори, че Елена е открила кръста, на който е бил разпнат Христос, след което равноапостолите биват канонизирани за светци.

21 май е свързан и с Дионисиевите мистерии , които почитат възраждането на природата, огнените т анци на нестинарите , магическите пророчества и лечебна сила .

Датата на църковния празник съвпада с древния култ към слънцето по нашите земи. Легендите разкриват, че Константин е снажен момък, който не се поколебал да влезе в огъня в името на Бог и той го избрал за свой помагач, с цел да убеди всеки, който е прегрешил да играе върху огнена жарава. Според преданията на друга легенда, първата нестинарка изкупила греховете на жителите в село Българи, което било затворено и те се женили помежду си, като децата били свидетели на техните прегрешения.

Нашите прадеди знаели, че огънят притежава магическа сила и пречиства не само предметите, преминали през него, но и грешните души. Народните поверия гласят, че който прескача огъня ще бъде здрав през цялата година. Нестинарите, обаче, влизат боси в огнената жарава, за да изиграят своя ритуален танц, вярвайки, че светците ги покровителстват, докато са в огъня и им проправят път през него, за да не изгорят босите им крака. Поради това те държат в ръцете си икона на двамата светци Константин и Елена .

В чест на огнените покровители, жените правят обредни курбани, най-вече, ако в семейството им има болен човек или са преживяли възтежък период.

Мъжете, които си харесат булка на този ден се считат за големи късметлии, тъй като тя ще бъде отлична домакиня и ще ги дари със синове.
Името Константин в превод от гръцки език означава постоянен и търпелив, а името Елена – светлина, сияние, ореол, а също и избраница.

На 21 май имен ден празнуват: Константин, Елена, Елка, Еленко,Лена, Ленка, Ленко, Еленица, Костадин, Костадинка, Къна, Куна, Коста, Кочо, Койчо, Деница, Динко, Стоянка, Стоян, Светла, Светлана, Стойо, Траяна.

Твоят коментар