Дистанционно ще работят българските евродепутати поне до Нова година

Българските евродепутати ще работят дистанционно поне до Нова година. Това заявява пред „Монитор“ Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ. Преди няколко дни от европарламента са заявили, че вече не е препоръчително избраниците ни да присъстват дори на пленарни заседания, за което нямаха възможност досега. Вече ще имат право да се изказват само от представителствата на ЕП в съответната държава-членка, където ще има оборудвани офиси.

Има препоръка асистентите също да не работят присъствено в сградата на европарламента. Те също ще са с изнесени офиси, евентуално ще има само по един сътрудник на място и то само в извънредни ситуации. Отделните комисии пък ще продължават да заседават, но също предимно онлайн.

Евродепутатът Радев каза, че работата в европарламента вече е ограничена изцяло. В коридорите дори са поставени разделители, за да се избегне движение на служителите само в едната посока. За целта на много места дори били поставени саксии с цветя.

„Засега е планирано мерките да важат до Нова година, но аз предполагам, че това ще продължи до пролетта“, коментира още Емил Радев.

От вчера Брюксел въведе още по-строги мерки заради COVID-19. Причината е тревожната тенденция за рязък скок на заразените. Заради това се удължава вечерният час- от 22.00 до 06.00 часа, като досега беше от полунощ до 05.00 часа. Носенето на маски на открито е задължително. Забранено е организирането на спортни състезания, както и на училищни екскурзии. Затворени са всички заведения, само тези, които разнасят храна, приключват работа в 22.00 часа. Всички магазини затварят в 20.00 часа, като е разрешено да пазарува по един човек от домакинство.

“Мерките в Брюксел се затягат. Още преди три седмици бяха затворени кафенета и барове. Въведе се и вечерен час в област Валония. Маските навън за задължителни. Тепърва ще видим дали ще има ефект всичко това, но едва ли ще са само до края на годината“, каза още евродепутатът.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар