Димитър Николов честити 90-годишнината на писателя и почетен гражданин на Бургас акад. Антон Дончев

Кметът Димитър Николов честити 90-годишния юбилей на големия български писател и почетен гражданин на Бургас академик Антон Дончев. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

„От името на бургаската общественост и лично от свое име най-сърдечно Ви поздравявам по случай Вашия 90-годишен юбилей. Вие сте едно от най-големите имена в българската литература, с огромен принос за съхраняване на историческата памет и националното самосъзнание. Вашето творчество е изключително въздействащо с изящната си емоционалната словесност. Книгите Ви не само разказват истории, те са „извор“ на знания и усещания, шедьоври, които трябва да бъдат препрочитани, защото са неизчерпаеми като послания и смисъл. Истинска привилегия и чест е за нас, че Вие сте бургазлия и едновременно с това един космополит в българската и световна литература. Бъдете жив и здрав, от сърце Ви желая творческо вдъхновение и нови проекти. Бургас се гордее с Вас! Честит юбилей!“, пише в поздравителния адрес до акад. Антон Дончев.

Кметът Димитър Николов припомни и невероятно емоционалното послание, което почетният гражданин на Бургас остави в книгата за спомени „Завръщане в Бургас“ преди точно 10 години: „Всяко живо човешко същество е шепа морска вода, загърната с кожа. Нашата кръв е само капка от първичния океан, в който е роден животът. Ние от Бургас, родени край морето, трябва да занесем по света и да носим навсякъде песента на вълните. И да благодарим, че сме това, което сме“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар