Джо Байдън води с 10% на Доналд Тръмп в социологическите проучвания

Преднината на демократа Джо Байдън над президента Тръмп в президентската надпревара е нараснала до 10 процента, според анкета, направена на фона на положителния резултат на теста на президента за коронавирус, пише американският вестник The Hill, цитиран от Агенция „Фокус“.

Петдесет и един процента от анкетираните сега подкрепят Байдън в сравнение с 41 процента, които подкрепят президента, според социологическото проучване на Reuters-Ipsos, публикувано в неделя. Четири процента подкрепят кандидат на трета партия, докато други 4 процента не са решили.

Проучването установи също така продължаващо неодобрение на реакцията на президента на пандемията от коронавируса, включително на собствената му диагноза, обявена за първи път в ранните часове на петък. Петдесет и седем процента от американците не одобряват отговора му на пандемията, което е увеличение с 3 процента от миналата седмица.

Около 65 процента от анкетираните споделят, че са съгласни с твърдението: „Ако президентът Тръмп беше приел по-сериозно коронавируса, той вероятно нямаше да се зарази“. Това включва 90 процента от демократите и 50 процента от републиканците.
Президентът често провеждаше и присъстваше на големи събития без маска преди диагнозата си и по време на президентския дебат миналия вторник той се подигра на Байдън, че носи маски. След съобщението, че се е оказал с положителен тест , президентът бе откаран в медицинския център на Уолтър Рийд в петък.

Само 34 процента от анкетираните в новото проучване казват, че вярват, че президентът казва на обществеността истината за вируса, в сравнение с 55 процента, които казват, че не е така, и 11 процента, които не са сигурни.

Анкетата също така установи широка подкрепа за ограничаване на президентските кампании с цел намаляване на инфекциите, като 67 процента подкрепят спирането на личната агитация и 59 процента подкрепят отлагането на президентските дебати, докато президентът не се възстанови.

Следващият дебат е насрочен за 15 октомври.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар