Джонсън към шотландците: Нов референдум за независимост – след едно поколение

Нов референдум за независимост на Шотландия трябва да се провежда веднъж на поколение, заяви британският премиер Борис Джонсън, след като лидерът на Шотландия поднови призивите за нов вот след Брекзит.

„Референдумите в моя опит, прекия ми опит, в тази страна не са особено весели събития“, заяви премиерът пред Би Би Си. „Те нямат особено обединяваща сила за националните настроения, те трябва да бъдат само веднъж на поколение.“

Шотландия гласува да остане част от Обединеното кралство през 2014 г. По това време лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън го нарече вот веднъж на поколение, но сега твърди, че напускането на Великобритания от Европейския съюз, срещу което мнозинството от шотландците се противопоставят, променя играта.

Неотдавнашните социологически проучвания показаха постоянна подкрепа за независимостта.

„Твърде дълго последващите правителства на Обединеното кралство отвеждат Шотландия в грешна посока, завършвайки с Брекзит. Не е чудно, че на толкова много хора в Шотландия им писна“, написа тя в уебсайта на партията си в събота.

„Не искахме да напускаме и се надяваме скоро да се присъединим към вас като равноправен партньор“, добави тя в послание до ЕС.

Джонсън отхвърли провеждането на ново гласуване, но Стърджън вероятно ще поиска мандат и натиск върху министър-председателя, ако нейната партия се представи добре на предстоящите местни избори.

 

Източник „Фактор“

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар