Джамбазки, който мята пиратки по хората: Те първи започнаха. Защитавах сградата паметник

Ангел Джамбазки хвърля пиратки от прозореца на централата на ВМРО. До журналистите бе разпространено видео, озаглавено „Джамбазки с опит за убийство на протестиращи българи“.

Ето как коментира той постъпката си пред clubz.bg

„На всички тези записи се вижда изключително ясно и без никакво съмнение – че докато не започна трошенето на вратата, блъскането по нея и опитите да влязат в сградата, нямаше никаква реакция от наша страна. Ако не бяха започнали да трошат, щяхме да ги оставим да си викат „Оставка!“, това си е тяхно право.

Ако някой беше пострадал, трябваше да си помисли преди да тръгне да троши чужда собственост. Самото нападение над тази сграда е позор. Тази сграда е паметник на културата, там е бил саркофагът с костите на Гоце Делчев.

Не става дума за саморазправа, става дума за самозащита. Чудя се как ще реагирате вие, ако видите една тълпа разярени хора. Хубаво е да се чуят и записите, защото те са толкова самонадеяни, толкова самодоволни, че са пуснали целите записи, които са пълни с грозни ругатни, цинизми, обиди, закани и заплахи.

По това време сградата беше пълна. От ВМРО бяхме двама души, но там имаше и хора в офисите, деца от ансамбъла долу, научният институт работи долу. И в този момент идва тълпа, която започва да кърти и да се опитва да влезе вътре в сградата. Това е нормален акт на самозащита – да отблъснеш агресията, която не си предизвикал с нищо. Това никой не може да го оспори – вижда се на всички клипове. Пред нас стоеше въпросът какво решение да вземем, много бързо, буквално за няколко минути и да е такова, че да е възможно най-безконфликтно и безболезнено, за да не се стигне до физически сблъсък. Защото тези хора бяха тръгнали на физически сблъсък.

Мисля си, че цялата тази работа не е случайна – заради времевия график. Протестите официално бяха обявили своя край. Тези хора, които обикаляха 100 дни, замеряха с яйца, когото не харесват, оскверняваха сгради и т.н., на никой не му хрумна да дойде тук за това време.

Изведнъж, ден преди решението за Македония на Съвета по общи въпроси, тези хора дойдоха тук. Това го прави малко по-различен и подготвен по различен начин, защото досега при всички протести наистина никога не правили опити за нахлуване и вандализиране.

Цялото интервю виж в https://clubz.bg/106641-pyrvi_te_hvyrlqha_piratki_nie_otgovorihme?fbclid=IwAR3tk-9K2h5hiBIzC0JFNkCzcXPdK5skUNJ6fMamC_mCcl9AIuZACqjAdZw

Твоят коментар