Джамбазки: Зад македонското малцинство в резолюцията стои дългата ръка на Белград и Москва (ВИДЕО)

Зад вкарването на текстовете за македонско малцинство у нас и за регистрирането на ОМО „Илинден“ в резолюцията на ЕП срещу България се провижда дългата ръка на Белград и Москва. Това стана ясно от думите на евродепутата от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Според него „немското председателство оказва натиск за начало на преговорите с Македония без условия“.

Приемането на резолюцията на Европарламента за България е тежък автогол най-вече за БСП и в по-малка степен за „Демократична България“, заяви Джамбазки.

„Представителите на тези две политически сили бяха в основата на дебата, но доколкото ми е известно, докато представителят на „Демократична България“ е искал просто устен въпрос, което означава просто дебат в залата, БСП, за да вземат някаква преднина, са поискали и резолюция“, каза Джамбазки.

„Трябваше да знаят, че когато поискат резолюция, в нея върви пакет с Истанбулска конвенция, еднополови бракове, права на малцинствата и на циганите да си правят каквото си искат“, заяви евродепутатът.

По думите му резолюцията няма правна стойност, но има политическа и може да има последствия в тази посока.

„Ние положихме усилия да изтрием най-антибългарските текстове и успяхме за голяма част“, заяви Джамбазки и поясни, че това е станало още когато се е обсъждал първоначалния вариант на текста на документа.

Евродепутатът е категоричен, че такива текстове се намират между чл. 17 и 19 на резолюцията. По неговите думи препоръките предвиждат позволяване на предизборни кампании у нас на други езици, освен българския.

Джамбазки заяви, че не възразява някой да критикува управлението и че протестите имат основания, но с прокарването на резолюцията се подценяват и исканията на протестиращите, тъй като никой от тях не желае да иска да се промени семейния модел в България.

„Тази резолюция няма законодателна и правна стойност, тя е политически акт и е написана от една левичарска коалиция, бих казал даже Истанбулска коалиция. Те настояват да се отмени легитимното решение на българския Конституционен съд за Истанбулската конвенция. Ние направихме всичко възможно да няма текстове, които да могат да бъдат използвани от различни кръгове срещу суверинитета на България. Тук говоря за македонското малцинство, за използването на турски език в политическия живот. Къде, за Бога, е връзката между върховенството на закона и правата на малцинствата у нас? Тези неща са опасни. Аз дори мога да преживея несъстоятелните политически глупости за Истанбулската конвенция, защото те нямат кой знае какво значение, но останалите безобразия и безумия не“, категоричен бе Джамбазки.

„Аз нямам нищо против да се протестира срещу управлението. Ясно е, че има проблеми и по тях се работи, но никъде на протестите не съм видял някой да иска признаване на ОМО „Илинден“. Успяхме да изтрием най-безумните призиви в тази резолюция, но някои останаха. Не разбирам защо трябва да оставяме на нашите врагове един такъв документ и то точно в този момент. Проблемите с Македония и сепаратизма не се решени. В тази резолюция има и някакви частно-правни спорове в Поморие. Това не е работа на европарламента. В тази резолюция се говори за върховенство на закона и в следващото изречение се призовава да се отмени решението на Конституционния съд. Тази резолюция има потенциал да създава проблеми, но не в насоката, която искат нейните създатели. Те са готови на всичко, за да ги дават по телевизията и да казват, че разобличават управляващите. Готови са да признаят малцинства у нас, да допуснат сепаратизъм. Това е недопустимо“, добави евродепутатът.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар