Десетки подкрепиха националния протест срещу новия Закон за социалните услуги във Велико Търново

Над 50 души подкрепиха протеста срещу новия Закон за социалните услуги, който се очаква да влезе в сила от 1 януари 2020 година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

Десетки родители, заедно със своите деца, се събраха край Съдебната палата в старата столица, след което шествието тръгна към паметник „Майка България“. Въпреки, че протестът бе мирен, недоволните граждани бяха придружени от полицаи.

Майките и бащите скандираха „Долу ръцете от нашите деца!“.

Красимира Станева – Ахмедова, организаторът за Велико Търново, уточни, че главното, което притеснява протестиращите, е заложеното в новия закон противоречие между правата на родителите и техните деца.

„Правата на децата се извеждат като отделен фактор в правната система и по този начин се противопоставят на правата на тяхното семейство, на техните родители. По Конституция правата на децата до тяхното пълнолетие се представляват от техните родители. Това много ни притеснява, защото ние искаме да отглеждаме спокойно нашите деца. Притесненията ни са свързани и с това, че намесата в семействата става много лесна. Само при сигнал, дори анонимен, може да се свика мултидисциплинарен екип, който без предупреждение да нахлуе в дома на всяко семейство“, категорична бе Ахмедова.

Тя уточни и, че няма конкретен текст, който недоволните родители искат да бъде отменен, те са против целия Закон.

„До момента не сме внасяли някакви проектни предложения, защото никой не иска да ни чуе“, каза още Красимира Станева, но допълни и, че протестите ще продължат докато не настъпи промяна. Целта на родителите, по думите й, не е създаване на масови безредици, нито сваляне на правителство.

„Ние искаме да ни обърнат внимание и да няма заложени противоречия в българското законодателство“, посочи още Ахмедова.

Освен Велико Търново, в координираните протестни действия ще се включат градовете София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Видин и Кърджали. 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар