Ден 92: Протестът в София блокира „Цар Освободител“ и Орлов мост (СНИМКИ, ВИДЕО)

Протестиращите в центъра на София блокираха движението по булевард „Цар Освободител“, а малко по-късно и Орлов мост. В 92-я ден на антиправителствените протести десетки демонстранти се събраха в лошото време на традиционния сборен пункт пред сградата на президентската администрация.

На площад „Независимост“ към 20 часа в четвъртък, 8 октомври, се бяха събрали около 50 човека, но броят им постепенно се увеличи, предаде репортер на БНР.

Основна тема за протестиращите е резолюцията срещу България, приета от Европейския парламент. Те определиха документа като „голям успех на антиправителствените протести“:

„Очаквана подкрепа и сърдечно им благодарим. Защото най-после прозряха, че не сме случайно тука три месеца и повече“.

„Очаквам оттук нататък да продължат с разследванията, защото не може да се остане само с гола декларация“.

След като в сряда вечерта протестиращите замеряха с яйца офис на ГЕРБ, в четвъртък те предупредиха и другите партии да се готвят за подобни акции.

От т.нар. „Отровно трио“ поканиха протестиращите на импровизираната трибуна, за да отпразнуват „победата“ с приетата резолюция срещу България.

 

Проведе се протестно автошествие Велико Търново – Лясковец – Горна Оряховица

Повече от 30 автомобила се включиха в протестно автошествие срещу правителството тази вечер от Велико Търново през Лясковец до Горна Оряховица и обратно, предаде БНР. Сериозно беше затруднен трафикът по главния път София – Варна и през Арбанаси. Полицейският ескорт на автомобилите на протестиращите не позволи да се стигне до инциденти.

За първи път антиправителственият протест обедини трите града в автошествие. Включиха се и автомобили на протестиращи от Габрово. В центъра на Горна Оряховица към протестиращите се присъединиха още хора и се проведе митинг за правителствената оставка и за промяна:

„Писма ми от беззаконието, от вечния недоимък, от това здравеопазване, което не можем да си позволим“.

„Когато се срути това домино, тогава вече ще започнем да правим нашите демократични реформи, защото 30 години това са измами и лъжи“.

„Тече подмяна на исканията на протеста. Ние заявяваме, че сме за бъдеще на България и на децата на България, и на българите в България“.

„Прокудиха младите хора, скъсаха се да крадат. Продадоха и погребаха държавата. Това нещо трябва да приключи“.

На връщане към Велико Търново протестиращите спряха на бензиностанция, където също скандираха: “Оставка“ и „Мафията вън“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар