Ден 100: Пето Велико народно въстание блокира центъра на София, напрежение пред БНТ (СНИМКИ, ВИДЕО)

Сто дни протести с искане за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Денят се отбелязва с Пето Велико народно въстание. Протестът започна в 17 часа в триъгълника на властта в София. Исканията на протестиращите остават без промяна – оставка на правителството, оставка на главния прокурор, предсрочни избори, машинно и дистанционно гласуване, предаде БНТ. По-късно бяха блокирани кръстовищата на Ректората и Орлов мост, а пред сградата на БНТ се стигна до сблъсъци с полицията и жандармерията.

Петото велико народно въстание се отличава от всички останали досега с пристигането в София на двама евродепутати, които се изказаха в подкрепа на протестите в столицата. Други двама трябваше да се включат по видеоконферентна връзка. Ирландската евродепутатка Клеър Дейли, която днес предизвика скандал в Поморие, обаче не успя да се включи дистанционно на протеста, защото лошото време попречи да се установи връзка. Очаква се Дейли да се присъедини към протеста в София в събота.

В 21:00 часа протестиращите тръгнаха към БНТ, за да бъде чут гласът им в обществената телевизия.

 

Пред сградата на обществената телевизия възникна напрежение, когато протестиращи се опитаха да влязат вътре, предаде бТВ.

Част от тях опитаха да проникнат в сградата на обществената медия и се стигна до сблъсъци с полицаите, охраняващи телевизията.

По информация на bTV протестиращите са искали да говорят с водещия на „Панорама“ Бойко Василев и да изразят своите позиции. В предаването тази вечер гост бе Арман Бабикян от „Отровното трио“, който заяви, че не е знаел за случващото се навън пред сградата на БНТ.

 

Бабикян обяви, че няма да призове хората да си тръгнат и няма да продължи към „Орлов мост“, а ще остане в близост до сградата на БНТ. Според него поведението на протестиращите тази вечер не е по-различно от предишните, а искането за оставка на генералния директор на БНТ е издигнато отдавна.

 

Около сградата на БНТ има голям брой служители на полицията и жандармерията.

 

Малко преди 23.00 часа напрежението пред БНТ утихна и протестиращите се разотидоха.

Протестиращите скандират „Оставка“.

Страничните входове на БНТ също са заградени от протестиращи с намерението да изчакат водещия на „Панорама“ да си тръгне след края на предаването.

По-рано, малко след 20:30 часа протестиращите тръгнаха към храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В 19:20 часа думата взе евродепутатът от Нидерландия Пол Танг (Социалисти и демократи). „Искрено ви се възхищавам. Нещата не могат да продължават по този начин… Тук става въпрос за свобода и за демокрация, да живеете бе корупция“, заяви Танг.

Около 18:45 часа хърватският евродепутат Иван Синчич подкрепи протестиращите и ги увери, че Европа не е сляпа и те не са сами.

„Корупцията в България е не само български проблем, корупцията е един европейски проблем и всеки един европейски гражданин трябва да се бори с корупцията в собствената си държава, за да може да живее нормален живот в една нормална държава“, заяви хърватинът.

Чрез видеоконферентна връзка, предавана на фасадата на бившия партиен дом, подкрепа към протестиращите изказа и румънският евродепутат Рамона Стругариу. Тя заяви, че политиците не трябва да се бъркат в работата на правосъдието, а да се грижат за хората и да не пълнят собствените си джобове.

Минути преди 18:30 часа протестиращите тръгнаха към Ректората на Софийския университет да помагат на студенти, след като разбраха, че полицията не ги допуска до площад „Независимост“. В крайна сметка обаче студентите бяха пуснати след проверка. И протестът продължи на познатото място в триъгълника на властта.

Около след 18:20 часа движението по бул. „Дондуков“ беше блокирано.

Остава блокиран и бул. „Цар Освободител“ от Военния клуб до триъгълника на властта.

Всичко започна днес около 17 часа с КПП-та, организирани от органите на МВР по основните улици, водещи към площад „Независимост“. Претърсваха се раници и чанти, като се конфискуваха стъклени бутилки и дезодоранти.

Митинг-шествие във Велико Търново

С митинг и шествие протестиращите във Велико Търново се включиха в инициативата Велико народно въстание. За кратко беше блокирано автомобилното движение в центъра на града, до инциденти не се стигна, предаде БНР.

Протестиращите облепиха със стикери „Оставка“ и „Мафията вън“ площада около паметника „Майка България“ и за пореден път настояха за незабавна оставка на правителството на Бойко Борисов и провеждане на извънредни избори от служебен кабинет:

„Ние сме готови, ако трябва още 100 дни да го направим, ние сме решили без прекратяване да продължаваме напред. Надяваме се до 3 ноември да свърши всичко“.

Митингът прерасна в шествие от паметника „Майка България“ до паметника на Стефан Стамболов, което блокира трафика в центъра на Велико Търново. Шествието беше охранявано от полиция, която не позволи да се стигне до инциденти.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар