Ден след „Третото велико въстание“ протестиращите са много по-малобройни (ВИДЕО, СНИМКИ)

Ден след големия национален протест, наречен от организаторите „Трето велико народно въстание“, днес обстановката в района на „триъгълника на властта“ е спокойна, предаде БНТ.

От „Отровното трио“ разпространиха план за България, който се състои от 5 точки. Те са за спиране на кражбите, промяна и борба за справедливост, инвестиция в бъдещето на поколенията и икономически ръст, качество и ефективност на държавните институции.

Протестиращите не са толкова много, колкото предишни дни.

Движението по бул. „Цар Освободител“ е блокирано от озвучителния камион на участниците в протеста.

„Аз ще стоя, докато протестът постигне целта си“, каза един от демонстрантите пред БНР, който не смята, че по-малобройният протест е причина да се откаже и подчерта, че е недопустимо хвърлянето на бомбички срещу полицаи.

Около 21 ч. протестиращите хвърляха яйца по сградата на НС и се отправиха на шествие към Орлов мост.

Контрапротест поиска оставката на президента Румен Радев

В района на НДК в София тази вечер бе организиран контрапротест на подкрепящите правителството, на който няколко десетки души поискаха оставката на президента Румен Радев. Събират се подписи срещу блокирането на кръстовища в София.

„Ние сме едни хора, които цял живот сме мечтали за демокрация, и затова не искаме да се връща болшевизмът под всякаква форма. И затова искаме да изразим своето отношение към т.нар. президент Радев, защото президентът неговата е функция е да бъде нещо като медиатор, а той представлява един революционер на БКП. Ние сме демократи и сме били 404 дни тук всичките протести против Орешарски“, заяви един от участниците в демонстрацията пред БНР.

Протестът тази вечер е под надслов „Да съхраним единственото на нацията“. И първоначално трябваше да премине в шествие по булевард „Витоша“ до площад „Света Неделя“. В крайната сметка обаче протестиращите решиха да останат на пилоните, където да изразят своята позиция.

Недоволните граждани не искат да има и предсрочни избори. Те заявиха, че не са платени и са се организирали в социалните мрежи.

„Правосъдие за всеки“ с искане за оставки на главния прокурор и целия Висш съдебен съвет

Инициативата „Правосъдие за всеки“ организира тази вечер демонстрация пред Съдебната палата с настояване за оставките не само на главния прокурор Иван Гешев, но и на целия Висш съдебен съвет, както и за начало на истинска съдебна реформа.

Тази центрирана към съдебната система форма на протест е заради предишно очакване на 23 септември да бъде оповестен докладът за България по новия механизъм на Европейската комисия за върховенството на правото.

Според последната информация това трябва за стане след седмица, когато пак трябва да има протест, тъй като „Правосъдие за всеки“ заявиха намерение за протести всяка сряда – в София и в други градове.

От инициативата напомнят, че в началото на октомври в Европейския парламент предстои сериозна дискусия за състоянието на съдебната власт, липсата на реформи в прокуратурата и гражданските свободи.

Участниците в акцията настояха за радикална съдебна реформа.

Да върнем важната тема, защото правителството ще си отиде, ще дойде друго правителство, то може да вдигне пенсиите, но нищо от това няма да има значение без съдебна реформа, каза пред събралото се множество адвокат Емил Георгиев.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар