Девет души загинаха при пожар в хотел в Одеса, няма данни за пострадали българи

Девет души загинаха, а десет бяха ранени при пожар в хотел в пристанищния град Одеса в Украйна. Това предава AFP, като се позовава на съобщение на аварийните служби в страната, пише Агенция „Фокус“.

Пожарът е избухнал в южния градски хотел Tokyo Star.

Първоначално бе съобщено за осем жертви, по-късно изпод разавилните бе открито още едно тяло. Четирима от пострадалите са в тежко състояние.

Към момента на пожара в хотела е имало около 200 души, евакуирани са 136 души. По случая е образувано предварително производство, като се проверяват възможните причини за възникване на пожара, включително умишлен палеж с цел прикриване на друго престъпление.

Неделя, 18 август, е обявен за ден на траур в Одеска област, а в понеделник ще бъде създадена междуведомствена работна група за проверка на всички хотели и места за настаняване в областта

Близо 70 пожарникари, подкрепени от 13 аварийни автомобила са се борили с огъня, като са им били нужни повече от три часа за да го овладеят.
Одеските власти заявиха, че около 150 души са евакуирани от района.

Няма данни за пострадали или загинали български граждани при пожара, избухнал в сградата на Одеския колеж по икономика, право и хотелско-ресторантски бизнес, довел до жертви и десетки пострадали, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

По информация на Генералното консулство на Република България в Одеса продължават усилията за откриването на тринадесет души, които се водят в неизвестност. Във връзка с пожара 5 и 6 декември са обявени за траурни дни в града, където са отменени всички официални и празнични мероприятия.

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните власти.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с генералното консулство в Одеса на телефони: +380 48 746 65 54, +380 48 746 65 58, +380 68 293 0048, както и с посолството ни в Киев на телефони: +380 44 235-22-02; +380 44 246-72-37.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до своя украински колега Вадим Пристайко във връзка с трагедията.

„Моля да предадете, уважаеми господин Министър, моите искрени чувства на съпричастност и състрадание на близките на засегнатите от трагедията. На пострадалите – пожелавам скорошно оздравяване“, посочва министър Захариева в съболезнователната телеграма до министър Пристайко.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар