Двете най-тежко ранени жени при сблъсъка край Лесново вече са в „Пирогов“

Двете най-сериозно пострадали в тежката катастрофа край Лесново жени бяха успешно транспортирани от Ямболската болница в спешния център „Пирогов“, предаде БНР.

Това стана с военен самолет „Спартан“, който излетя точно в 18:10 ч от летище „Безмер“ и около половин час по-късно кацна на летище „Враждебна“ в София.

Около 20 минути обаче отне на екипите свалянето на двете жени от самолета поради изключително тежкото им състояние.

Пострадалите са сестри – на 46 и на 51 години, като по-младата е в по-тежко състояние и е интибурана. Другата жена е стабилизирана и контактна. Двете са приети в противошокова зала в „Пирогов“.

Тежката катастрофа отне 3 живота рано тази сутрин. Общо 16 души пострадаха. Пътнически микробус се удари в спрял ТИР близо до граничния пункт „Лесово“.

9 от пострадалите при тежката катастрофа остават за лечение в ямболската болница. Състоянието им е стабилно, няма опасност за живота им. Други петима души са изписани.

Шофьорът на микробуса, който е сред загиналите в сблъсъка, е работил в сливенската фирма за пътнически превози от 5 години. Колегите му го определят като съвестен шофьор с опит.

Микробусът е бил в изправност, наскоро е минал технически преглед, но въпреки това е назначена авто-техническа експертиза, която да установи с точност състоянието му.

Украинският шофьор на тира е задържан за 24 часа. От „Пътна полиция“ заявиха, че в кръвта му е имало наличие на алкохол, но в минимално количество. Очаква се да бъде поискана мярка задържане за 72 часа.

Пътническият микробус тръгнал с 19 пътници в 4:30 часа тази сутрин от Сливен за еднодневна екскурзия до Одрин. Малко преди границата край Лесово, около 6 часа бусът се ударил в ТИР с украинска регистрация, който изчаквал на опашка, за да мине контролния пункт.

Сблъсъкът е станал на около 3 км от граничния пункт.

„Произшествието е станало на прав участък, при добра видимост, но мокра настилка и се изясняват причините за ПТП, наистина много тежко. Информацията, която имам е, че ТИР-ът е бил спрял на изчакване и е бил последен в колона от няколко автомобила,“ заяви Христо Терзийски – министър на вътрешните работи.

Разследващите работят по няколко версии за причините за катастрофата – от техническа неизправност на микробуса до заспиване на шофьора зад волана.

„Тепърва установяваме самите хора, те са по болниците, работи екип от разследващите, за да може и самите пострадали да дадат показания при възможност, да установим причината за ПТП и самите факти около катастрофата“, каза Дойчин Дойчев – окръжен прокурор на Ямбол.

Веднага след инцидента близки на пострадалите се събраха пред Спешния център в Ямбол с надеждата да получат повече информация за състоянието им.

Все още остава тежко състоянието на две от пътничките в микробуса. Затова в ранния следобед военен самолет „Спартан“ със специализиран медицински екип кацна на авиобаза „Безмер“, за да превози ранените до столичната болница „Пирогов“.

Оказа се обаче, че състоянието им не позволява да летят и те бяха върнати в Ямболската болница, за да бъдат стабилизирани с допълнителна апаратура, която докараха медиците от „Пирогов“.

В 18:10 часа военният самолет „Спартан“ излетя от авиобаза „Безмер“ с двете най-тежко пострадали жени на борда.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар