Двете кариери над Белащица спират работа

Двете кариери над Белащица спират работа. Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков връчи уведомителни писма на управителите на двете дружества. „Спирането им е въз основа на влезлите в сила наказателни постановления за нарушаване на екологичното законодателство”, обясни Станков. 

 

Съгласно Закона за подземните богатства, министърът на енергетиката има право да спре концесионен договор при нарушение на действащото законодателство от страна на концесионера. В Министерството на енергетиката е постъпила информация за издадени три наказателни постановления на концесионера на находище “Белащица” от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Пловдив. Наказателните постановления са издадени, заради извършени нарушения от страна на концесионера на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и Закона за чистотата на атмосферния въздух. Две от наказателните постановления, влезли в сила, са издадени и на концесионера на находище „Белащица-участък “Юг”.

 

По нареждане на премиера Борисов зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пристигна спешно днес за инспекция в двата обекта за добив на инертни материали – „Белащица-Юг“ с концесионер „Пътища Пловдив“ АД и „Цех Родопи“ с концесионер „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД. 

 

На място дойдоха също градоначалникът на Пловдив Здравко Димитров, неговият колега от община „Родопи“ Павел Михайлов и заместникът му Владимир Маринов.  Срещу дейността на двете кариери в село Белащица имаше множество протести на жители от пет села в района.

Новината за закриването на кариерите беше посрещната с аплодисменти и бурни радостни възгласи от участниците в протестите.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар