Два протеста в столицата – срещу детската болница и за оставката на кабинета (ВИДЕО)

За пореден ден пред Народното събрание се проведе протест с искане за оставката на правителството, организиран от партия „Възраждане“. В същото време пред Министерския съвет имаше извънредна протестна акция „За истинска детска болница, не гробница!“, предаде БНР.

Мълчалив, но многоброен, огласян от звънливи детски гласчета е протестът пред правителствената сграда.

Майки и баби с деца са на слънце заради ограничителните мерки на силите на реда, които не допускат на сянка под тунела гражданите.

Заради отказа за провеждането на протести в извънредната епидемична обстановка, от инициативата преобразуваха протеста си в акция за събиране на подписи и подкрепа срещу доизграждането на Националната детска болница върху 40-годишното скеле.

„В условията на извънредното положение зад гърба на обществото министърът на здравеопазването е подписал договора за изграждането на обекта“, обясни архитект Петкана Бакалова пред БНР.

„Няма да се откажем. Това вече е въпрос не на някакъв спонтанен гняв. В момента това е израз на решимост и на категоричност, че няма да спрем, докато не получим европейска, качествена, даже бих казала болница на световно ниво, а не този, това вече не е компромис. Аз бих могла да го нарека само подигравка, защото да обявиш тази руина на 30 години за национален обект, това вече не е арогантност. Това е подигравка буквално с професионалистите в областта и с хората изобщо, с родителите,“ коментира арх. Бакалова.

Организаторите призоваха към спазване на дистанция, носене на предпазни маски и подкрепа на подписката срещу компромисното за тях сегашно решение за изграждане на детска болница.

В същото време пред Народното събрание се проведе за четвърти път протест на партия „Възраждане“ с искане за оставка на правителството. Демонстрацията в неделния ден не бе многобройна, но бе добре охранявана от полицията.

Протестиращите се противопоставят още на влизането ни в „чакалнята на еврозоната“, ваксините и горенето на отпадъци на трети страни в България.

„Те са вредни за нас. Вкарват закони, които обричат народа на мъки, страдания и явна диктатура. Продават земята ни, отровиха въздуха. Безкрайна корупция. Изгониха всички млади и на всичкото отгоре са некадърни“, каза една от протестиращите – Виктория Върбанова, цитирана от бТВ.

Недоволните допълниха, че депутатите взимат решения, които нямат положителен резултат на населението.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар