Да играеш Петанк в Пном Пен

„Моля ви, бъдете пътешественици, а не туристи. Опитвайте нови неща, срещайте нови хора и поглеждайте отвъд това, което се намира точно пред вас.Това е ключът към осъзнаването, колко удивителен е светът, в който живеем.“ 

Покана за пътуване започва с цитат от американския кулинарен експерт Андрю Зимерн, защото е изтъкано от приключения!

 

Петанк! Звучи звънко. Всъщност това е стара провансалска игра с метални топки, придобила популярност в началото на ХХ век. Във филмите на Луи дьо Фюнес комичните жандарми играеха петанк в ленивите следобеди пред кръчмата на площада.

 

Оказва се, че у нас френската игра има не само последователи, ами и състезатели, достойни да ни представят на международния пясък. Дарина Григорова от радио България бе част от отбора, представил страната ни на световното първенство в Камбоджа.

 

Но понеже  у нея бушува синдромът на пътешественика, тя си каза „Така и така съм в Азия, защо да не отскоча до Виетнам и Тайланд“. И го направи! Но също така ни ограмоти за играта петанк. 

 

Преди няколко издания на Покана за пътуване певецът Васко-Василев Базилио ни разведе из Витлеем с разказа си за Светите земи. Днес той продължава от там, където спряхме – пред една от малкото усмихващи се Богородици.

 

В Йерусалим никой не хвърля хляб на земята и всеки живее праведно според религията си, твърди певецът Васко Василев-Базилио, който отскоро е и магистър по богословие.  

 

Днес ще ви прошепна една тайна. Скрита пред очите на всички в центъра на Рим. Доколкото може да се скрие дворец с повече от 1000 стаи. Галерия „Дория-Памфили“ изненадва с великолепни шедьоври и незабравими интериори на Виа дел Корсо 305.

 

Понякога тя незаслужено остава в сянката на по-посещавани забележителности на Вечния град като ватиканските музеи или вила „Боргезе“. Но това е само от полза на посветените, които могат да я  разгледат спокойно без туристическо стълпотворение.

 

В широкото предверие между няколко бюста на римски патриции… се зареждаха две електрически суперколи. Дворецът е един от малкото частни палати в италианската столица. Част от него се обитава от наследниците на аристократичната фамилия. Някои апартаменти се дават под наем, но най-голямата част от сградата е приютила забележителна колекция, събирана с векове.

 

650 шедьоври, сред които на Караваджо, Тициан, Рафаело, Веласкес и Бернини.

 

Съкровищата с неизмерима стойност се намират в най-голямата частна галерия в Италия. Днес тя принадлежи принц Джонатан и принцеса Гезине. Когато се раждат те не са братче и сестриче и дори нямат фамилни имена. Две дечица без родители, дни от многото, появили се в Англия вследствие забраната на абортите. През 60-те години на миналия век Ориета Дория Памфили, последната принцеса със синя кръв от знатното италианско семейство, ги осиновява от католическо сиропиталище в Лондон със съпруга си Франк Погсън, бивш офицер от британския кралски флот.

 

Когато през 2000 г. принцеса Ориета умира, двете й осиновени деца наследяват двореца „Дория Памфили” в центъра на Рим. Освен галерията там има 110 апартамента и 50 магазина, които се дават под наем. Джонатан и Гезине получават още в наследство и дворец в Генуа, 14 знатни титли и една от най-богатите колекции на изкуство в света.

 

Но понеже ще ви разхождам из най-ценното от притежанията им, да ви запозная с историята му. Дворецът  заема цял квартал и е най-дългият в Рим. Площта на зданието е 180 хектара. Сградата в стил Барок е издигната през XV в. за патрицианското семейство Памфили, сродило се през XVII в. с друг знатен род – Дория.

 

Колекционирането продължили няколко поколения от аристократичната династия.

 

За щастие, папа Инокентий X забранил на потомците си да продават експонатите, благодарение на което е достигала до наши дни в пълния си блясък. Приятният мъжки глас в аудиогида, който разказва за безценните произведения, принадлежи на принц Джонатан. Едва ли има друга галерия в света, в която с чувство за хумор да гарнират сведенията за скулптури и картини с лични преживявания.

 

А аз през цялото време си мислех какво ли е да се гониш със сестра си сред такива шедьоври и играеш на жмичка из безкрайните коридори и зали.

 

В двореца в тематичен и хронологичен ред са представени над 600 произведения. Сред тях платната на Караваджо „Отдих по пътя към Египет“ и „Каещата се Магдалена“ и на Тициан „Саломе с главата на Йоан Кръстител“.

 

„Дядо ми е купувал картини на Тициан, когато художникът се бил замесил в скандал и бил отхвърлен. Така нашето семейство се оказва притежател на 14 платна“, казва в аудиогида принц Джонатан.

 

За най-ценен експонат се смята портретът на папа Инокентий X от испанския живописец Диего Веласкес. Това е един от най-добрите портрети в историята на изкуството. Самият свят отец, обаче, когато го видял просъскал „Прекалено правдиво!“. Според експерти може да струва и милиард евро.

 

Картината е отделена в специална стая, заедно с мраморен бюст на папата от известния архитект и скулптор Лоренцо Бернини.

 

Каскада от интриги, ревност и загадки обгръща историята на папа Инокентий X. Причината за тях е в една много обсъждана навремето връзка – тази с най-властната жена на Рим, с жената на брат му – Донна Олимпия Малдаикини.

 

Родената в скромно семейство Олимпия успяла на 16 да се омъжи за богат мъж, който починал, когато тя била на 24 години, оставяйки й огромно наследство.
Богатата и млада вдовица омаяла и 30 години по-възрастния от нея Памфилио Памфили, брат на тогавашния кардинал Джовани Батиста, който по-късно станал папа Инокентий X. Много скоро Олимпия се превърнала в доверена съветничка на папата, а според мнозина и в негова любовница.

 

Освен споменатите произведения, в галерията има още платна на Кореджо, Пармиджанино, Тинторето, Басано, на Рубенс и Пусен…Сред неживописните шедьоври изпъкват римски антични статуи, мраморни портрети и барелефи, средновековни брюкселски килими и гоблени.

Фамилният параклис на Дориа-Памфили е построен в края на XVII в. по проект на известния архитект Карло Фонтана.

В него аристократите коленичат  пред разпятие от слонова кост на скулптора Ерколе Ферата.

Срещу две евро над таксата от 14, можете да разгледате апартамента на принцесата. А кой не е искал поне веднъж да надзърне там?

В рубриката “50 места от българската история отвъд България” Светослав Марков и Теодор Борисов ни отвеждат до гроба но Гоце Делчев в Македония.

А ако се чудите кой ще ходи на ТЕДекс Витоша, благодарение на късмета си в нашата игра във Фейсбук. Това е Снежана Михайлова.

Надниквайте на страницата ни, където ви чакат още награди https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар