Дахер Ламот: Ердоган става опасен, защото подкрепя и финансира ислямистите в Сирия

Ердоган става опасен, защото той подкрепя и финансира ислямистите в Сирия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политическият анализатор Дахер Ламот, който от години живее и работи в София, във връзка с притесненията от нова мигрантска вълна в Европа след поредната ескалация на напрежение в Сирия.

„Подкрепя мюсюлманските братя, заради това започнаха проблемите с Египет със сегашния им президент – генерал Абдел Фатах Сиси. Затова той се скара и с ОАЕ в Либия, където отново подкрепя ислямисти – също срещу ген. Хафтар“, обясни анализаторът.

По думите на Ламот турският президент отново използва бежанската карта, за да извлече икономическа и политическа полза и да успее да притисне Европа.

„Турция участва в доста конфликтни точки, също и в Либия, където целите ѝ са ясни – петрол. В Сирия, където отново иска да има контрол над някои от петролните находища. Вероятно Турция иска да има предимство при някакви международни сделки и преговори. Тази карта не е само икономически, но и политически коз в неговата ръка“, отбеляза анализаторът.

„В тази част, където е Идлиб, се събраха най-големите радикални групи и техните семейства. Точно това е и притеснителният факт, че ако бъдат пуснати от Турция, ще влязат в Европа. Това са възможно най-бедните класи в Сирия, както и множеството чужденци, които буквално се биха за джихад в Сирия. Тоест това са бившите от ИДИЛ, които бяха вкарани в Идлиб. Затова положението на Европа не е никак розово“, отбеляза анализаторът.

Ламот посочи, че мнението не е само негово, тъй като включително от Пентагона са излезли със съобщения, че Идлиб в момента е най-голямото сборище на „Ал Кайда“ и подобни групировки след 11 септември.

„Ние ги виждаме тези неща. Вие можете да погледнете градовете, които те управляват. Те са наложили шериат. Това са радикални групи, които от години възпитават деца в радикализъм. Това се вижда. Дори има клипове, в които самите деца изстрелват снаряди към сирийската армия. Така че опасност наистина има. Това не са просто нормални хора, които бягат. Сред тях наистина има семейства на бойци, членове на радикални групи. Разбира се, че не всички са такива, но дори и малка част да са, пак представляват голяма опасност за Европа“, отбеляза политическият анализатор.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар