Дания се отказа и от американската ваксина на „Джонсън и Джонсън“

Датското правителство реши да не използва ковид ваксината на американската копания „Джонсън и Джонсън“, съобщиха днес редица медии, предаде ДПА.

Медийните информации се позовават на съвещание, свикано от датския здравен министър Магнус Хойнике.

 

Причина за решението са опасения, че ваксината, известна и като „Янсен“, в редки случаи може да предизвика поява на тромби.

 

По същата причина Дания вече изтегли препарата на „АстраЗенека“ от ваксинационната си програма.

 

Тъй като ваксината на „Джонсън и Джонсън“ е еднодозова, Дания е поръчала твърде голямо количество от нея, според информационната агенция Рицаус.

Директорът датския здравен орган Сьорен Бростром посочи, че отказът от използване на препарата на „Джонсън и Джонсън“ може да доведе до това здрави млади хора между 20 и 40 години да трябва да чакат по-дълго, за да се ваксинират.

 

Датският национален здравен орган стигна до извод, че ползите от употребата на ковид ваксината на „Джонсън и Джонсън“ не надвишават риска от предизвикване на евентуален нежелан ефект у хора, които са били ваксинирани с нея, цитира направеното изявление Франс прес.

 

Миналия месец властите в САЩ отмениха временното спиране на употребата на препарата на „Джонсън и Джонсън“ след „обстойно проучване на безопасността“, предизвикано от съобщения за сериозни случаи с поява на тромби.

 

 

Източник БТА


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар