Даниел Митов: Фактът, че до момента РСМ не е изпратила нота до ООН, говори за скрит дневен ред

При създаване на ново правителство коалиция ГЕРБ-СДС ще продължи да задълбочава евроатлантическата интеграция на страната ни. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Даниел Митов, бивш външен министър в кабинета „Борисов 2“ и втори в листата на коалиция ГЕРБ-СДС (непосредствено след премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов) с номер 28 в интегралната бюлетина на 25-и МИР-София.

„Разговорите с РСМ и евентуалното решаване на двустранните въпроси ще продължат“, каза още той. По думите му това ще отнеме време, но България трябва да защити интересите си. Даниел Митов каза и какви ще са акцентите в двустранните отношения между двете страни.

„България не иска нищо от РСМ, което да е непостижимо. Твърденията, че страната ни се опитва да застраши идентичността на гражданите на Република Северна Македония е дълбоко невярна. Единственото, което искаме, е в преговорната рамка да влязат определени параметри от двустранния дневен ред, които така или иначе вече съществуват в преговорните рамки на други държави. Не искаме нищо необичайно и не виждам никакъв проблем РСМ да изпрати нота до ООН, с която да декларира, че няма териториални или малцинствени претенции към Република България. Фактът, че не го правят до момента, ни води до извода, че има скрит дневен ред. Може и да не е така“, коментира той.

Според Даниел Митов относно езиковата формула няма проблем и страната ни не иска нищо необичайно, което да е прецедент. Той предположи, че в предстоящото преброяване в Република Северна Македония няма да има графи, в които да се попълва етническа принадлежност.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар