Гръцката полиция разпръсна ученическа демонстрация със сълзотворен газ (ВИДЕО)

Гръцката полиция разпръсна ученическа демонстрация в Аина със сълзотворен газ. Опозицията критикува за това управляващите в парламента. Протестиращите ученици настояват да се въведат още промени в учебния процес, отговарящи на предизвикателството на коронавируса, предаде БНР.

Ученици от цялата страна протестират пред Министерството на образованието с искания, за които вече трета седмица са окупирали стотици гимназии и училища в страната. Демонстрантите замерваха полицаите с камъни, а те отговориха със сълзотворен газ. Пострадали няма, но опозицията в парламента протестира срещу поведението на силите на реда срещу малолетни граждани.

Конфликтът между гимназистите и Министерството на образованието се задълбочава след решение да не се провежда дистанционно обучение за гимназиите, които протестират и както да се накажат учениците с неизвинени отсъствия.

Учителите подкрепиха протестите, като спряха работа днес за няколко часа. Според преподавателите исканията на учениците са оправдани, защото настояват за намален брой ученици в паралелките, за да се спазва дистанция.

Иска се също да се осигурят постоянно учители по всички предмети и да се намалят часовете в дневната програма, да се осигурят за всички безплатни предпазни маски.

„Правителството обеща, че ще реши проблемите, но реално нищо не е сторено“, коментират днес на демонстрацията ученици, родители и преподаватели.

Няма официална информация за броя на окупираните училища в страната. Протестите продължават.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар