„Градус“ съди Илчовски за клевети

„Градус“ АД излезе със специална позиция, в която обяви, че ще съди за клевети крупния земеделски производител Светослав Илчовски.

 

Пред комисията по ревизията на Мая Манолова той замеси името на собственика на компанията Иван Ангелов като заяви, че пред очите му на рожден ден на Борисов Ангелов и най-богатият българин Цоло Вутов (собственик на 50% от „Геотехмин“ ООД) са подарили на лидера на ГЕРБ кюлчета злато.

Днес има ново заседание на комисията по ревизията, на което Илчовски е обещал да представи и доказателства за думите си.

Ето цялата позиция на „Градус“ АД:

„Във връзка с направени и разпространени неверни твърдения от лицето Светослав Илчовски пред комисията за ревизия към 45-ото Народното събрание и медиите, „Градус“ АД информира, че ще заведе всички възможни дела срещу въпросното лице и ще сезира компетентните органи в защита на своите права и законни интереси за изнасянето и разпространяването на неверни твърдения от него.

Те уронват престижа и накърняват доброто име на „Градус“ АД, причиняват на компанията и нейните инвеститори и акционери имуществени и неимуществени вреди, и дават неверни и подвеждащи сигнали към пазара, на който се търгуват акциите на „Градус“ АД, което може да се отрази негативно на тяхната цена.

Като компания с близо 30-годишна история, „Градус“ АД няма да допусне накърняване на доброто й име, както и замесването й в политически битки чрез разпространение на невярна информация, и ще търси правата си по съдебен ред.“

 

В писмения сигнал на Илчовски до комисията по ревизия той споменава единия от собствениците на „Градус“ Иван Ангелов, който поискал от него да реализира фиктивен оборот за фирмата му. Самият Ангелов се представял, твърди Илчовски, като „скрит началник на Министерството на земеделието и Агенцията по храните“. Бизнесменът обясни на депутатите, че от 2014 г. го карали да продава зърно на фирмите на Ангелов на занижени цени, за да няма проблеми, като натискът се засилвал и това продължило до средата на 2020 г. Според описаното в сигнала тогава искали да го продава на двойно по-ниска цена с думите „какъв си ти да не си плащаш в нашата държава“ и той отказал.

В разказа пред депутатите той няколко пъти споменаваше Иван Пилето, който бил приближен на премиера Бойко Борисов и от когото Илчовски знаел много неща. „Управляват ни такива като Иван Пилето във всяка една сфера – продадени и съсипани сфери“, коментира той.

„Документите ги има в НАП. Това са фактури за кух оборот (на „Градус“), да излязат на Българската фондова борса, да си вдигнат стойността на дружеството и да продадат акции, които нямат стойност на българските, да подчертая, пенсионни фондове. Заставени са шефовете на тези фондове да си купят акции от това дружество, демек, да си приберат (от ГЕРБ и „Градус“) едни 50 – 60 млн. кьорави, без да правят нищо“, казва Илчовски в интервю пред „Капитал“

„Агенцията по храните се командва от Иван Ангелов. Министерството на земеделието също. Това не е тайна. Знаем го всички фермери. Тези хора командват всички животновъдни ферми в България, за да могат – тези чуми, тези грипове, тези салмонели – за да могат да правят внос и да ядем най-скъпата и най-негодната храна. Това е целта“, продължава той.

Говори и за картел на слънчогледа, в който също главен участник бил Иван Ангелов.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар