Готвят нов политически пърформанс пред Съдебната палата за сметка на прокуратурата

Нов политически пърформанс се подготвя за събота пред Съдебната палата в София, където ще се проведе гласуването и евентуалният избор на прокурор Евгени Иванов за член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Организаторите на събитието са обвързаното с банкера беглец Цветан Василев сдружение БОЕЦ, както и политическите партии свързани с подсъдимия олигарх Иво Прокопиев – „Да, България“ и ДСБ, част от обединението „Демократична България“, пише „Правен свят“.

Стартът на мероприятието съвсем логично е обявен за ранните часове на деня, именно когато се излъчват и сутрешните блокове в телевизионните студиа, а целта му е да се дискредитира името на кандидата в процедурата, като отново се повтаря прокараната от президента Румен Радев мантра за „мафията в прокуратурата“, както и да се саботира изборът му като член на кадровия орган.

Демонстрацията, подготвяна от членовете на „Демократична България“, които вече от няколко месеца водят яростна предизборна кампания на гърба на прокуратурата, с любезното съдействие на БОЕЦ, обаче не представлява нищо повече от пряка намеса в независимостта на съдебната власт, която именно по закон е призвана да избира самостоятелно представителите си във ВСС.

Нещо повече – опитите за политизиране и поредната акция за дискредитиране на държавното обвинение, както и представителите му в кадровия орган, може би неслучайно идват в навечерието на доклада за върховенството на закона на ЕК, като се прави поредният целенасочен опит да се покаже пред членовете на общността, че в България средата е нестабилна, а съдебната система – порочна.

Предварително подготвената режисура на събитието, което цели единствено натрупването на определени политически дивиденти, се доказва и от факта, че нито представители и поддръжници на „Демократична България“, нито привържениците на сдружение БОЕЦ са депозирали мнения, становища или въпроси към прокурор Евгени Иванов в законоустановения срок. Припомняме, че до края на периода, в който имаше възможност това да се случи, в администрацията на ВСС не бяха постъпили никакви въпроси към кандидата за нов член на кадровия орган.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар