Горският, открил 2-годишния Мехмед: Когато го гушнах, целият се разтреперих… СНИМКИ

„Карах служебната Нива по черния път в м. Малката река и изведнъж видях дете да лежи край пътя. Вече знаех, че е изчезнал Мехмед и веднага набих спирачки. Слязох и отидох до него. Гушнах го, свалих моята дреха и му я облякох. Обух му и моите чорапи, защото беше бос.“

Това разказва горският стражар Муртаза Клечов, който намери изчезналия Мехмед, пред 24 часа. Момченцето, на 2 г. и 7 месеца, изчезна от дома си вчера около 16 ч и бе открито след близо 24-часово издирване.

Горският работник имал в колата си пликче с бонбони и го дал на малчугана. „Не се изплаши, напротив – усмихна се. Казах му: „Айде да те снимам за мама“ и той се зарадва, даже на едната снимка се изплези“, допълва Клечов, който от 32 г. работи в системата на горите, а от 28 г. е стражар.

Познава района много добре и казва, че от къщата на Мехмед в Якоруда, по планинска пътека, разстоянието до мястото, където е намерен е около 2 км.

„Когато го гушнах, целият се разтреперих. Буквално се ошашавих, защото знаех, че е късмет да намеря детето. Аллах го е пазил“, допълва притеснен Клечов. Обадил се веднага в полицията в Якоруда. Взел малкия в скута си и подкарал Нива-та към Бунцево. По пътя момченцето заспало. Когато пристигнал на площада, се било събрало цялото село. Предал Мехмед на полицаите, които го прехвърлили в тяхната кола.

„Имаше одрасквания по ръчичките, но не беше нещо сериозно. Допускам, че може и само да е стигнало до мястото, където го открих“, предполага горският стражар.

По черния път били открити следи от крачетата на момченцето в прахта. Тепърва полицията ще изяснява дали детето само е избягало от дома си или е отвлечено, както се съмняваха родителите му.

“За 2-годишно дете това е доста отдалечено място. Важното е, че е живо и здраво. Тепърва ще установяваме как е стигнало толкова далеч”, каза шефът на ОДМВР-Благоевград Дойчин Дойчинов.

Мехмед буквално се изпарил към 17 ч в сряда. Според родителите му той бил оставен да играе на двора заедно със сестричката му. За миг били без надзор и изведнъж малкото момченце изчезнало. Близките хукнали да го търсят, но не открили нищо. За последно съседите го зърнали да играе извън двора със сестричката.

“Аз и майка му бяхме на двора. Следобед майка му отиде в къщата да готви, влязох и аз за малко. На улицата обаче бе останал дядо им. Мехмед и сестра му останаха да играят. Аз излязох след пет минути на двора и вече от Мехмед нямаше следа”, разказа бабата Емине. Дядото пък твърди, че е бил на два-три метра от двора, на улицата, стоял подпрян на електрически стълб. Казва, че нищо не е видял.

Близо два часа след изчезването бащата на детето се обадил на тел. 112. В издирването се включиха над 70 полицаи, доброволци, горски, пожарникари, планински спасители. Полицията отмени всички планирани мероприятия и акции, за да открие Мехмед. Полицаи обикаляха и Велинградско, където близките имат роднини.

Проверяваха се плевни, каруци, автомобили, изоставени бараки, къщи, реки и водоеми. Единствената следа бе детска сандалка, открита в гората, но по данни на близките детето било по чехли. На 12-ия час от изчезването на Мехмед родителите сериозно започнаха да смятат, че детето е отвлечено.

Семейството има четири деца. Мехмед е второто отроче във фамилията, а най-малкото е на 7 месеца. Фамилията е доста бедна, майката е в отпуск от четири години, а бащата е безработен. Работи на повикване от съседи, върши всякаква черна работа.

“За мен това дете е отвлечено за продан. То е мъничко и няма как да изчезне толкова бързо и да се отдалечи. Колко може едно малко дете да ходи. Аз нямам друга версия. Никога не е бягало, винаги сме го оставяли спокойно на двора и не е излизало дори”, смята бащата Зия Юркин, пише „Труд“.

За всички в града бе мистерия изчезването на детето. Близки на семейството ходили дори на гледачка, която казала, че най-вероятно детето е отвлечено с кола от мъж, който имал психични отклонения. В града плъзнаха и всякакви версии. “Може да е било откраднато и подготвено за изнасяне зад граница. То е беличко, хубавко, ще го продадат. Може и за донор да са го подготвяли. Но нещо явно е подплашило бандитите”, коментираха якорудчани. Появиха се и слухове, че детето е отвлечено закратко заради бащата. Той е криминално проявен, има регистрации за кражби. Според местните хора може някой да е ядосан и да е взел нарочно Мехмед за наказание.

Глас БГ, Труд, Лупа БГ

glas.bg

Твоят коментар