Горанов: Божков не е получавал привилегии от държавата (ВИДЕО)

Васил Божков не е получавал привилегировано отношение от нито един държавен орган, увери финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг в МС. 

Бързам да коментирам тема, която е предмет на политически спекулации и опити за внушения, че правителството е увредило нечии интереси, заяви финансовият министър.

Поддържали сме добри работни контакти с бизнеса, когато искат да коментират бизнес средата в страната. Разговорите са били винаги как да се подобри бизнес средата, дори да е било свързано с намаляване на ДДС, което аз не подкрепям.

Че един или друг политик се е месил в бизнеса на Васил Божков в отношенията с неговите бизнес партньори, това е опит за  пренасяне на вина към правителството, каза Горанов.

Единственият извод в случая е, че позицията на г-н Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число премиера, уточни Горанов. За него отношенията Божков-Домусчиев са си „само тяхна тема“.

Споменатите в конкретната бележка, каквато и стойност да има листът хартия, не са коментирани с представители на правителството и не са породили никакви действия, заяви министърът.

Действията на Божков не са предмет на реакция на правителството. Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един  държавен орган, подчерта Горанов.

Истината ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство. Кой крив, кой прав, ще разберем, добави финансовият министър.

Не си представям че държавата се занимава с изземавене на бизнеси, каза още Горанов. Няма да ставаме заложници в бизнеси, добави той.

Финансовият министър беше категоричен, че от края на 2014 г няма нито един нормативен акт, който да е либерализирал този бизнес, с който се занимава Васил Божков.

Горанов коментира темата и за държавната бензиностанция:

„Не е тайна, че темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години. В подкрепа на тази констатация мога да ви припомня, че са се провеждали и много протести. Многократно е сезирана комисията за финансов надзор, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забялзват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение“, заяви Горанов.

„Изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси може да бъде обобщено по следния начин. Тези складове са собственост на 6 икономически субекти“, обясни министърът. Така се е породила идеята Държавния резерв да се прехвърли на отговорността на държавната компания. Тя ще може и да оперира вместимостите, с които Резервът разполага.

„Ако собственик на бензиностанция у нас иска да продава, той има две опции – да внесе от чужбина чрез отложено плащане на акциз. При това условие той трябва да има складово помещение, в което да съхранява горивото. Ако на този търговец му се откаже достъп до лицензиран данъчен склад, той има само една опция – да си купи горивото директно от Гърция с платен акциз“, обясни Горанов. Той добави, че КЗК многократно е сигнализирала държавата за този проблем.

Няма как да знам дали този документ е автентичен. Незнам кой от двата подписа разчита на държавен орган. Да накараш няколко човека от няколко държавни институции да работят в съглашение, не е лесно. Който и от двамата да се опитва да контролира Комисията по хазарта, си е надскочил възможностите, коментира изнесените от Божков документи. 

Срещал съм се и с Божков, и с Домусчиев, и с Гриша Ганчев, с много хора съм се срещал. Ако някой твърди, че са извършвани незаконосъобразни действия в полза на един или друг стопански субект, лъже, увери Горанов. 

Вашата медия изпитва нездрав интерес към тази тема, сряза репортерката на Би Ти Ви министърът. Няма да ви наричам негова телевизия, защото не ми е в стилистиката, добави Горанов.

Бизнесотношенията между отделни субекти няма как да са работа на правителсвото. Ако някой се чувства несправедливо обвинен, има Конституция и закони в тая страна, заключи финансовият министър.

Твоят коментар