Говори Брюксел: ЕК следи отблизо полицейското насилие в България, наясно сме!

Полицейското насилие при протестите трябва да се упражнява пропорционално на действията на протестиращите. Това заяви говорителят на Европейската комисия Кристиян Виганд в отговор на въпрос за действията на органите на реда в София снощи.

„Комисията е наясно за протестите в България и продължава да следи ситуацията отблизо. Винаги ясно сме заявявали, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична страна и ние го подкрепяме“, каза говорителят на ЕК, предаде БНР.

„Макар националните власти да са отговорни за прилагането на законните действия, всяка употреба на сила трябва да се прилага пропорционално на действията на протестиращите“, посочи още Кристиян Виганд.

Това, което се случи в София, е дълъг маратон от масови безредици, каза на брифинг зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов. Той заяви, че днес полицейските служители са били подложени на изпитание. В протеста са се включили много хора, които са дошли да изразят позицията си, но за съжаление е имало и такива, чиято цел е била да се провокира напрежение и сбивания.

Той добави, че агресивна група се е възползвала и е опорочила мирния протест. Златанов каза още, че не е нормално да се призовава към бунтове и атаки срещу полицаи и то от средите на политици и общественици. Зам.-директорът на СДВР каза, че полицията категорично не приема опитите за противопоставяне на българския народ на полицията.

За нас отговорни са всички, които призоваваха за ескалация и не са способни да проведат мирен протест. Хората, които не са дошли срещу заплащане или по заповед, трябва да се разграничават от провокаторите. Призоваваме към разум, но подобни действия няма да се толерират, заяви в заключение Златанов.

БНР, Факти БГ

Твоят коментар