Главният секретар на МВР пред Радев: Трябваше да чакаме да ни палят с коктейли с „Молотов“ ли?

Няма мирен протест, който да е окървавен. Защо 56 дни не се случва нищо, а тези два дни се случва? И преди това имаше опити за провокации, но ние запазихме спокойствие. Сега трябваше да чакаме да ни палят с коктейли с Молотов ли?

Ако бяха изгорели вчера 4-5 полицая, какво трябваше да обясня на семействата им – че това са мирно протестиращи и трябва да ги пазим ли. Свикнали сме да ни обиждат и псуват, но не искаме да ни бият и замерят с бомби.

Ние представляваме държавата, а не нейното управление. Полицаите и утре ще са същите, когато дойде друго управление. Боли ме за колегите и ги поздравявам за това, че перфектно се справиха онази вечер и го казвам пред вас и пред директора на СДВР“, това отговори главният секретар на МВР Ивайло Иванов на упреците на президента Радев по време на днешната среща.

 

Изненадващо в 15.00 часа държавният глава привика шефа на ДАНС и главният секретар на МВР заради агресията по време на протеста на 2 септември. Радев искаше да разбере защо е била приложена сила над протестиращите, без да отчете агресията срещу полицаите, срещу които два часа бяха хвърляни бомбички, павета, камъни, столове, а триъгълникът на властта се превърна в поле като на война. 

 

Главният серкерат на МВР се обиди от намеците на Радев, че началниците на полицаите едва ли не са ги оставили нарочно пасивни под бомбите час и половина.

„Никога такава заповед не съм издал и няма да издам, имам офицерска чест и достойнство, не бягаме от отговорност – едва ли не, че сме оставили да бъдат пребити“, отсече Ивайло Иванов. Той гарантира, че ако има полицаи, превишили правомощията си, ще бъдат направени проверки и предприети мерки и наказания.

На въпроса защо е приложена брутална сила над протестиращи, аз бих задал въпроса защо протестиращи проявиха брутална сила срещу полицията? Заявявал съм го многократно: българската полиция не пази конкретни лица, ние пазим институции. Смятам, че за всички дни на протести полицейските служители доказаха, че не заемат страна. Стараеха се да не превишават правата си“, отговори главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Радев коментира и факта, че на протеста в сряда в „Триъгълника на властта“ беше докарано и водно оръдие.

„То не беше използвано. Това е практика в много страни, но у нас, откакто ни е подарено от белгийската полиция, е ползвано веднъж“, поясни Иванов.

 

Той подробно обясни как и защо се е стигнало до напрежението в сряда вечерта. Ивайло Иванов не спести нищо на държавния глава.

„На 2-ри всичко се промени, защото многократно всяка вечер на протестите отдолу се призоваваше по микрофона, както и по социалните мрежи за това – на 2-ри септември да има кръв, че тогава трябвало да се действа радикално и нямало да стане с мирен протест. Това може да се види от техните кадри.

Ние няма как да филтрираме толкова много хора, които могат да дойдат от всички страни. Вчера също намерихме такива хора – с големи пиратки, които допълнително са увити в смес, която да подсили взрива. Това са самоделни взривни устройства. Ако сме знаели, щяхме да ги отстраним, а не да търпим обстрелване с бомби да ни бият. Вчера също намерихме и хора с боксове“, разкри Иванов.

 

Какво очакваха, като мятаха толкова време бомби по нас, че ще си свалим маските и щитовете и ще умрем ли? Защо не си тръгнаха?“, попита той президента по повод констатацията, че нормалните протестиращи не се оттеглили от площада. „За мен това си е нападение, заплаха за убийство – когато мяташ една бомба върху един куп от хора, е заплаха за убийство, а ние го квалифицираме като хулиганство“, продължи с трудно овладяване на емоциите главният секретар на вътрешното министерство.

 

Имаме служител, чието зрение не се знае дали ще се възстанови. Какво да му кажа на него – че да се защитава с щита е полицейско насилие ли? Много повече са критиките от хората срещу полицията защо се търпят блокадите. Но ние не си влизахме правомощията, за да не използваме никаква принуда“, каза още Иванов.

Поздравления и за хората, които опитаха да ни защитят, имаше и такива хора и ги поздравявам. Но хората, които ги е било страх, защо тогава не си тръгнаха, за да може ние да отстраним тези, които според тях са провокатори“, каза още главният секретар на МВР и заяви, че разследването тепърва ще установи защо арестуваните са нападали полицаите и дали са били изпратени от някой и с каква цел.

Ивайло Иванов подчерта, че блокадите не са законни и от МВР са поучили много критики за запушените улици, но въпреки това полицията не изпълнява закона да ги отстрани. „Както има протестиращи и те имат права, така има и хора, които не протестират и искат да се придвижват и да бъдат защитени правата им“, каза той.

Той многкратно разкри, че униформените, охранявали демонстрацията на 2 септември, са били подложени на ожесточена атака.

„Не знам дали е удобно да казвам какво се случи – да ги бият с българските знамена, да ги удрят и хващат за слабините… Тези момчета и момичета също трябваше да се приберат вкъщи и да прегърнат семействата си. Защо си мислите, че тези полицаи се интересуват от политика? Ние си вършим работата, така сме възпитани. Не съм съгласен, че е извършено полицейско насилие. Още в началото казах, че няма да толерирам полицейски своеволия. Ще се извършват проверки“, заяви още главният секретар на МВР.

И се обърна към президента: „Вие посетихте Евгени Марчев, а аз сутринта бях да видя нашите болни. Елате да видите пораженията по тях от самоделните взривни устройства. Тези момчета и момичета, които бяха там, също трябваше вечерта да се приберат при родителите и децата си. Защо мислите, че те се интересуват от политика или споделят партийно мнение. Те са полицаи и дългът им е да пазят институциите, обучени сме и си знаем задължения“

Часове наред и в България, и в чужбина, всички видяха на какво са подложени часове наред полицаите. Ами ако не бяха с каски и щитове, какво щеше да стане?! Имаме служител, чието зрение не се знае дали ще се възстанови. Какво да му кажа на него – че да се защитава с щита е полицейско насилие ли? Много повече са критиките от хората срещу полицията защо се търпят блокаите. Но ние не си влизахме правомощията, за да не използваме никаква принуда“, заяви още Ивайло Иванов, защитавайки униформените.

„Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще се върнат за мен и колегите. Полицаите трябва да ги е страх да си вършат работата ли? Ние не живеем ли в правова държава и страна членка на ЕС?“, възмути се на обвиненията на Радев Ивайло Иванов.

„12 часа полицаят е бил на смяна и са го удряли с българското знаме по главата, стискали са го в слабините, горили са го със сено и са опитвали да го запалят, горили са го с бомби и накрая той не трябва да има право дори да защити ли? Извинете, но не съм съгласен. Имаме правомощия и си вършим работата според тях, без дори да ползваме всичките си правомощия, а само се защитаваме“, каза Ивайло Иванов.

Радев мълчеше и не го прекъсна.

„Дали има превишаване на правомощия, ще реши съдът. Аз не съм съд и прокуратурата. Нашата операция бе перфектно планирана и изпълнена. Поздравявам колегите и им благодаря за перфектната работа!“, категоричен бе Ивайло Иванов и заяви, че навън е имало само кръв от полицаите, но не и от гражданите, което значи, че полицията е останала достойно.

 

Срещата завърши, без да стане ясно каква е била целта ѝ. Полицейските шефове разказаха това, което вече бяха казали пред медиите, защото срещата бе открита. А за секретната информация, те припомниха на президента, че той получава сводките от службите, и би трябвало да е информиран. Освен това Радев не отчита, че с всекидневните си призиви за оставка на правителството допълнително налива агресия сред протестиращите. 
Държавният глава не беше подготвен за тази среща, не разполагаше с никаква информация, извън общодостъпната, не можа  да опонира на главния секретар на МВР, освен да задава въпроси като журналист. 

Формата на срещата напомня традицията в Русия, където често президентът Путин вика шефовете на службите и пред медиите им отправя критики.

Явно, някой е внушил на Радев, че този метод може да бъде приложен и в България, защото се случва за първи път.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар