Германският здравен министър: Ограничаването на разпространението на коронавируса в ЕС работи засега

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан каза пред „Дойче Веле”, че усилията за овладяване на коронавируса в Европа работят, но предупреди, че „нещата могат да се влошат рязко, преди да се подобрят“.

В интервю пред „Дойче Веле” в Брюксел след срещата на европейските здравни министри, германският министър Йенс Шпан заяви, че Берлин е участвал в координирани действия с партньори от ЕС за борба с разпространението на коронавируса.

На срещата министрите обсъдиха “мерки по отношение на пътуванията, които същевременно гарантират свободното движение в рамките на ЕС”, гласи съвместното им изявление.

Шпан заяви, че е необходим координиран подход в рамките на ЕС и в международен план. Той подчерта значението на забавянето на разпространението на вируса COVID-19, за да се гарантира, че той вече не се разпространява в региони извън Китай.

“Засега това е просто регионална епидемична криза в Китай, но трябва да сме сигурни, че тя няма да се превърне в пандемия от световен мащаб”, каза Шпан.

“Засега в Европа и Европейския съюз функционирането на откриването и ограничаването работи”, каза Спан. “Но трябва да признаем, това е днес. Положението може да се влоши преди да стане по-добре, защото докато вирусът не е под контрол в Китай, регионалната епидемия може да се трансформират в световна пандемия”.

На въпроса дали Германия трябва да обмисли ограничаване на пътуването до Китай, здравният министър изтъкна ограничителните мерки, които вече са в сила.

Той отбеляза, че пилотите на директните полети от Китай до Германия вече са задължени да съобщават за пътници със симптоми на заболели преди кацане.

„Може да се нуждаем от допълнителни мерки, за да разберем кои пътници са били в контакт с хора от региона на Ухан и това е, което обсъждахме тук на [Европейския] съвет“, добави Шпан. 

 

Източник БГНЕС


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар