Германските социалдемократи избраха нови лидери – противници на коалицията с Меркел

Германските социалдемократи избраха двама нови лидери. Сега те са изправени пред огромната задача да съживят подкрепата на партията. Членовете на партията избраха Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескенс начело на партията, информира Deutsche Welle, цитирана от „Фокус“.

Около 425 630 членове на лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) имаха право да участват в гласуването. Резултатът от изборите трябва да бъде потвърден на партийна конференция, която ще се проведе от 6 до 8 декември.

Ако двамата бъдат потвърдени като партийни лидери, първата им задача ще бъде да решат дали да останат в коалиционно правителство с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Много членове на партията са за напускане на правителството и възстановяване на подкрепата за партията в опозиция. Това вероятно ще предизвика нови избори или ще проправи път за слабо и несигурно правителство на малцинството.

Противопоставянето на оставането в коалицията идва именно от новоизбраните лидери. Двамата заявиха, че ще са готови да напуснат коалицията, ако консерваторите на Меркел не предоговарят коалиционното споразумение.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар