Германия се обяви за единна стратегия на Г-7 спрямо Китай, основана на правата на човека

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас призова за формиране на единна стратегия на страните от Г-7 спрямо Китай, която да се основава на спазването на човешките права и основните свободи, предават ТАСС и „Фокус“.

„Искаме да изработим обща стратегия по отношение на Китай“, написа той в Туитър.

„Икономическите интереси са навсякъде, но на човешките права и основните свободи трябва да се обърне повече внимание, когато става въпрос за Китай“, каза Маас пред журналисти преди първата работна среща на външните министри на Г-7 в Лондон.

„Ние [страните от Г7] сме обвързани с такива ценности като демокрацията, свободата и правата на човека и възнамеряваме да ги защитим отново заедно в света“, подчерта германският външен министър.

Г-7 е обединение на икономически развитите страни, което включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Клубът съществува във формат Г-7 от 1976 до 1997 година. След присъединяването на Русия тя стана известна като Г-8.

 

През март 2014 г., в резултат на събитията в Украйна и последвалата криза в отношенията между САЩ и Европа с Русия, западните членове на асоциацията решиха да се върнат към формата Г-7.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар