Германия предлага на САЩ терминали за втечнен газ срещу ненамеса в „Северен поток 2“

Германското министерство на финансите е предложило на САЩ през август да финансира изграждането на терминали за доставка на втечнен природен газ в страната в замяна на завършването на строителството на газопровода „Северен поток-2“, съобщава германският вестник „Ди Цайт“, цитиран от Канал 3.

Германският министър Олаф Шолц е направил такова предложение на американския си колега Стивън Мнучин, първо устно, а след това, на 7 август, писмено. Според вестника е предложено да се построят приемни терминали за втечнен природен газ в Брунсбютел и Вилхелмсхафен, а Министерството на финансите е предложило да се отделят до един милиард евро за това.

„От своя страна САЩ ще позволят безпрепятствено завършване на строителството и въвеждането в експлоатация на „Северен поток-2“, цитира вестникът предложението в документа.

Проектът „Северен поток-2“ включва изграждане на газопровод с капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. САЩ активно се противопоставят на проекта, като популяризират своя втечнен природен газ в ЕС.

Вашингтон наложи санкции срещу „Северен поток-2“ през декември, като поиска от компаниите незабавно да спрат полагането на газопровода. Сега САЩ обсъждат разширяването на санкциите срещу проекта.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар