ГЕРБ не се бои от вот. БСП да си атакувало – България

В събота БСП се закани, че внася вот на недоверие срещу правителството заради провал на правителството в сектор „Здравеопазване“, но управляващите не се стреснаха.

 

 

„Вотът на недоверие не ни притеснява в никакъв случай“, отсече зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на депутатите от партията Цветан Цветанов.

 

Преди седмица здравният министър Кирил Ананиев представи двата варианта за реформа в здравното осигуряване. Първият предвижда демонополизация на осигуряването – НЗОК и застрахователите ще работят в конкуренция, като пациентът ще решава къде да отиде 8-процентната му осигуровка.

 

При вторият вариант, който търпи и най-много критики от БСП, задължителната здравна застраховка от 8% ще отива в НЗОК, а пациентите ще имат и задължителна застраховка към застраховател. Според разчетите на Министерство на здравеопазването тя ще бъде 12 лв. на месечна база..

 

Цветанов пък успокои БСП, че предложената реформа не е внесена в Министерския съвет. Според него силната страна на Кирил Ананиев е, че първо е започнал диалог с всички заинтересовани.

 

„Има предложения и обсъждания, които в момента вървят с лекарския съюз, с болниците, с пациентските организации. Това е силната страна на днешното Министерство на здравеопазването – че не обсъждаме законопроект, който е внесен в Министерски съвет, а вариантите и ще бъде взето предвид абсолютно всичко, което би могло да оптимизира модела и окончателното предложение, което се внесе в Министерски съвет. Тогава също ще имаме възможност за обсъждане, както в Министерския съвет при съгласувателните процедури, така също и в парламента“, заяви Цветанов.


Източник: inews.bg

Твоят коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *