Георг Георгиев и Тодор Кръстев посетиха храм „Св.Стефан“, за който кабинетът отпусна 500 000 лева

Много се надяваме тези средства да бъдат достатъчни, за да може да напредне строежът на основния храм. След 16 години е време храмът да бъде завършен, каза председателят на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев. Днес той заедно с областния координатор на ГЕРБ-София Тодор Кръстев посетиха църквата „Св.Стефан“ в столицата, за която правителството на Бойко Борисов отпусна 500 000 лв. за доизграждането ѝ, съобщиха от пресцентъра на партията.

„От 2014 година досега правителството е отпуснало около 36 млн. лв. за ремонт и строителство на православни храмове. Само на последното правителствено заседание бяха осигурени над 3 милиона лева за ремонт на два варненски храма, Софийската духовна семинария и Богословския факултет на СУ. Със заплатите на свещенослужителите общите средства, които правителството е дало на православната църква, са над 80 млн. лв.“, съобщи Георг Георгиев.

По думите му това е част от последователната политика на правителствата на Бойко Борисов в подкрепа на всички вероизоведания у нас. Зам.-министърът на външните работи изрази надеждата си храмът „Св. Стефан“ да бъде завършен скоро.

„Единственият път, по който такъв голям проект може да бъде реализиран, е когато има синхрон между местната власт и правителството. Така че със сигурност усилията, които са положени до момента, са една отлична основа“, добави Георгиев.

Отец Йоан информира, че строителството на храма започва през 2004 година, когато е направена първата копка.

„В момента камбанарията е завършена изцяло, предстои да бъде изграден и основният храм. Главната причина към момента да няма активно строителство е липсата на средства. Такъв голям храм се изгражда с много пари. Вярвам, че щом има такива добронамерени държавници като премиера Борисов – храмове ще продължават да се строят. Г-н Борисов още като кмет ни помогна със 150 000 лева. Огромна сума за онова време и за нас беше голяма помощ. Той неведнъж е показвал, че обича Бога, обича църквата, обича своя народ“, каза още отец Йоан.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар