Георги Харизанов: Досегашната формула за субсидии от бюджета беше добра

„Досегашната формула – партиите да получават субсидия от държавния бюджет, беше добра. Тя устройваше идеално и бюджета, защото не го натоварваше с чак такива разходи – 30 млн. лева на фона на 40 млрд. лева са едно голямо нищо. Формулата осигуряваше спокойното съществуване на партиите, които имат значение за избирателите“.

 

Това каза пред БНР анализаторът Георги Харизанов. Той даде пример със САЩ, където „политиката се извращава заради зависимостта от донорството“.

 

„Тази икономия ми стои доста лицемерна и в САЩ се надигат все повече гласове за реформа на политическата система. Рискуваме да превърнем близостта в зависимост. От години се спряга близостта между премиера и Валентин Златев. Единственото правителство, по време на което на „Лукойл“ е отнеман лицензът за работа, затваряни са му петролните станции, пломбирани са му петролните терминали и петролопроводите, е това на ГЕРБ. Близки ли са или не са? Тези близости не са нещо порочно, когато не са зависимости“, каза още Харизанов.

 

Според анализатора „нашите партийна и избирателна системи не са лоши“.

 

„И този комплекс, че все нещо трябва да поправяме, че видите ли, нещо не вървяло като хората, не го провиждам… В държава, в която лобизмът не е легализиран и в която имаме огромен проблем със сивата икономика, стартирането на такъв процес, би нанесъл тежка вреда. Излишно ще се разбишка добре функциониращата ни система, без да е ясно какво ще последва“.

 

По думите на Харизанов предложението на премиера Бойко Борисов за 1 лев партийна субсидия е „тролене на темата“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар