Георги Хаджиев, шеф на СДВР: Кой мирно протестиращ отива на протест с маска и противогаз? (ВИДЕО)

Кой мирно протестиращ отива на протест с маска и противогаз?

Този риторичен въпрос зададе шефът на СДВР Георги Хаджиев на извънредния брифинг на столичната полиция.

 

Според него протестиращи са търсели директен сблъсък с полицията.

Спрямо полицаите бяха използвани метални пръти, дървени колове, полетяха камъни и павета от софийските улици, каза на извънредния брифинг той. 

„Много от колегите са пострадали и въпреки това агресивно поведение считам, че действията на полицията бяха изцяло в рамките на закона. Дори бих казал, че се опитахме да внесем спокойствие сред, трудно бих могъл да ги нарека – протестиращи“, допълни той.

 

Срещу българската полиция не бяха изправени мирно протестиращи граждани, а криминален контингент и ултраси, които бяха доведени от провинцията, търсещи директен сблъсък с колегите, заяви ст. комисар Георги Хаджиев, цитиран от „Фокус“.

„Много от колегите са пострадали. На над 27 служители е оказана помощ в столичните здравни заведения, като на 100 от полицаите е оказана медицинска помощ на място заради използването на лютив спрей от страна на лица, които са с противогази, с лични предпазни средства. Бих искал да попитам кой мирен гражданин отива на протест с маска, противогаз, предпазни средства и използва лютив спрей срещу колегите. Разбира се нашата ответна реакция е в отговор на инстинкта за самосъхранение на самите полицаи и използването от страна на полицейските служители на помощни средства, които са изцяло в рамките на закона“, допълни той.

Директорът на СДВР подчерта, че действията на столичните полицаи по време на протестите днес са изцяло в законовите им правомощия.

„Дори бих казал, че на моменти са пасивни. С цената да понесат поражения върху самите себе си, полицаите успяха да запазят гражданския мир. Въпреки нашите многобройни призиви за спазване на законоустановения ред и разположените на първа линия колеги с жълти жилетки, което е знак за противопоставянето ни на агресивно поведение от страна на полицията, не срещнахме разбиране и се търсеше директен сблъсък от страна на протестиращите с органите на полицията“, добави ст. комисар Хаджиев.

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар