Ген. Тодор Бояджиев: Отварянето на досиетата беше манипулативно

Отварянето на досиетата беше най-вредната манипулация, която се случи по това време. Призовах да не се отваря кутията на Пандора – отвориха я манупулативно и изборно, чрез което удариха и свои кадри – д-р Петър Берон.

Това каза в предаването „120 минути“ по БТВ ген. Тодор Бояджиев – бивш заместник-началник на Първо управление на Държавна сигурност и бивш първи главен-секретар на МВР след 10-и ноември 1989.

На 10 ноември той коментира и промените в Европа и у нас.

 

„Службите очакваха падането на Берлинската стена – не на базата на конкретна информация, а на базата на анализа на постъпващата информация. Виждаше се накъде отиват нещата“, заяви Тодор Бояджиев в предаването.

Падането на Тодор Живков от власт става 24 часа след падането на Стената. Ген. Бояджиев коментира, че двете събития не са били прогнозирани като конкретни събития.

„Те имат непряка връзка, те бяха следствие на историческия процес. Това, че на 9 ноември падна Берлинската стена, а на 10 ноември се състоя пленум, на който Тодор Живков подаде оставка, не са били планирани да съвпадат. Те не са съвместни мероприятия“, каза още ген. Тодор Бояджиев.

Твърде далеч сме от това, което е истинската демокрация, категоричен е генералът.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар