Ген. Спас Спасов: С F-16 взимаме оптималното, доказан е в реален бой на хиляди места (ВИДЕО)

Мисля, че е взето оптималното – и политическо решение, и икономическите приоритети, които постигаме с тази сделка. Взимаме от всичко по малко, за да имаме максимално много. F-16 непрекъснато се подобрява, платформа, която се е доказала като много добра, те са показали възможностите си в реални бойни действия на хиляди места. Така бойният пилот бригаден генерал Спас Спасов оцени в предаването „Всичко коз“ по Канал 3 изтребителя F-16 Block 70, за чието закупуване военният министър Каракачанов подписа 4 договора днес.

„Трябваше дори да е по-смело, имаме приоритети – НАТО, а там САЩ са водещи. Абсолютно съм доволен от избора, поздравявам министъра с тази стъпка – да подпише договорите, с надежда, че НС ще ратифицира тези 4 договора“, каза ген. Спасов, който припомни, че армията ни отдавна чака модернизирането на ВВС.

„Това започна още през 2001 г., за превъоръжаване минаха 18 години, надявам се, че този, който е роден тогава, вече ще може да лети на новия самолет,“ поясни той.

По преценката на генерала изборът на F-16 e добър, защото този самолет е доказан в реален бой.

„Докато Грипен, един прекрасен самолет, освен на авиошоу, не съм го видял. За „Юрофайтър“ – действително е много добър, и Грипен – аз съм виждал тези самолети и на авиошоу, всички се представят прекрасно. Грипен е страхотен, красив, изпълнява прекрасни фигури, но бойно използване най-много имат F-16, F-18. F-16 Block 70 е подобряване, надграждане на една доказана платформа. Ако аз вадя от джоба си парите да плащам, ще каза „този F-16 ще взема“,“ изтъкна пилотът.

„Дали ще го поддържаме? Отговорът е в министерство на икономиката, но другият вариант е въобще да не си купуваме самолет, а да плащаме някой друг да ни охранява въздушното пространство. Румънците също взеха F-16, ще бъде срамно да дойдат да осигуряват и нашeто, при положение, че сме били водещи“, добави ген. Спас Спасов.

На забележка на водещата Мая Костадинова, че договорът предвижда да получим един, вместо два резервни двигателя, пилотът отвърна:

„Навсякъде могат да дефектират не само двигатели, но и много от системите, части. Ако дефектира и се наложи два двигателя да се сменят, тогава ще купим още един, просто на този етап не можем да вземем повече.“

„Но това е все пак крачка напред, членове сме на НАТО, но не и със способности за това НАТО. Да, с ВВС осигуряваме полисинг, но ни трябва още повече, за още задачи. Тази сделка за тази цена сега е оптимална – не е нужно да вземем всичкото въоръжение, което може да носи самолетът“, уверен е ген. Спасов.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар