„Генетичните ножици“ донесоха Нобел за химия на Еманюел Шарпентие и Дженифър Даудна

Носителите на Нобеловата награда за химия за 2020 г. са французойката Еманюел Шарпентие и американката Дженифър Даудна за тяхната работа върху „разработването на метод за редактиране на генома“. С наградата по химия се удостояват открития с практически приложения, широко използвани днес – като например миналогодишната победа за умовете зад литиево-йонната батерия.

 

Шарпентие е директор на патогенния отдел на института „Макс Планк“ в Берлин, а  Даудна е професор в Калифорнийския унивреситет, Бъркли и изследовател в  медицинския институт „Хауърд Хюз“. Те откриват една от най-прецизните технологии в генното инженерство – генетичните ножици CRISPR/Cas9. 

 

Както често се случва в науката, откриването на тези ножици е неочаквано, се казва в сайта на Нобелвата награда. По време на изследванията на Шарпантие върху бактерията Streptococcus pyogenes (причинява скарлатина, ендокардит, пневмонии), тя открива неизвестна досега молекула – tracrRNA. Задълбочени изследнатия показват, че tracrRNA е част от имунната система CRISPR / Cas, която обезоръжава вируси чрез разцепване на тяхната ДНК.

 

Шарпентие публикува откритието си през 2011 г. Същата година тя започва съвместна работа с Дженифър Даудна, опитен биохимик с огромни познания за ДНК. Заедно те успяват да пресъздадат генетичните ножици на бактерията в епруветка и да опрстотят молекулярните ѝ компонени, за да бъдат по-лесни за използване. След това те препрограмират генетичните ножици. В естествения си вид ножиците разпознават ДНК от вируси, но Шарпантие и Даудна доказват, че могат да бъдат контролирани, за да режат всяка ДНК молекула на предварително определено място. Този инструмент допринася за много важни открития, а учените успяват да развият култури, които да издържат на плесени, вредители и суша. 

 

В медицината в момента текат клинични изпитания на нови терапии срещу рак и мечтата да успеем да  лекуваме наследствени заболявания е на път да се сбъдне. Тези генетични ножици отнасят науката за живота в нова епоха и в много отношения носят най-голямата полза за човечеството.

 

Нобеловата награда е съпътствана със златен медал и парична награда от 10 милиона крони. Утре ще бъде обявен носителят на наградата за литература, а в петък – за мир. В понеделник ще се присъди и Нобеловата награда за икономика.

 

Източник: Сега


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар