В Москва установиха първи случаи на заразяване на хора с нов тип птичи грип

Птичи грип от нов тип е открит при седем служители на птицеферма в Южна Русия, заяви ръководителя на Роспотребнадзор Анна Попова на брифинг, цитирана от TACC.

„Учените от Центъра „Вектор“ са изолирали генетичен материал от този тип птичи грип от седем служители на птицеферма в южната част на Руската федерация, където е регистрирано огнище сред птиците през декември 2020 г.“, каза тя. Ръководителят на Роспотребнадзор отбеляза, че това е първият потвърден в света случай на човешка инфекция с вирус на птичия грип А (H5N8).

Според нея всички мерки за защита на хората и животните са били предприетии за кратко време, всички рискове са били сведени до минимум и тази ситуация не се е развила допълнително.

„Всички хора, всичките седем души, за които говоря днес, се чувстват добре, инфекцията протече много леко Но в същото време нашите учени успяха да видят промени в човешкото тяло и имунния отговор на срещата с този вирус в и седемте работници от тази птицеферма. Болестта бе ограничена достатъчно бързо „, каза тя.

Предаване от човек на човек

Все още не са регистрирани случаи на предаване от човек на човек на новия тип инфлуенца по птиците, каза Попова:

„Засега виждаме, че новият патоген на птичия грип A (H5N8) може да се предава от птиците на хората – той е преодолял междувидовата бариера, но засега този вариант на грипния вирус не се предава от човек на човек“.

Според ръководителя на Роспотрбнадзор, „колко бързо последващите мутации ще му позволят да преодолее тази бариера, ще покаже времето.“

„Това научно откритие на нашите специалисти от центъра „Вектор“, ни позволява да предупреждаваме учените, работещите с птици, обществеността и гражданите по целия свят, за да предприемем необходимите мерки своевременно и да се противопоставим на нова заплаха с максимално ниво на противодействие и превенция. Сега имаме време за това „, подчерта Попова.

Ръководителят на Роспотребнадзор също съобщи, че Русия е изпратила информация до Световната здравна организация (СЗО) за първия случай на човешка инфекция с нов тип птичи грип.

Основната задача на науката

„Важен проблем на днешната епидемиологична наука и практика е контролът, наблюдението и изследването на възможния междувидов трансфер на различни микроорганизми, предимно вируси от животни към хора. Познаваме няколко такива примера и един от най-новите е примерът с коронавируса , COVID-19, който дойде при човека, очевидно чрез животно. Имаме примери за свински грип, птичи грип и да видим началото на този междувидов преход във времето е важна задача на науката. Всички предишни случаи, за съжаление, са регистрирани само когато човек започне да се разболява и то да се разболява сериозно, „- каза тя.

Попова обясни, че една от задачите на Роспотребнадзор е да проследява патогените на птичия грип, да ги контролира, за да идентифицира началото на междувидовия преход възможно най-бързо и по-рано.

 

Източник „Фокус“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар