В Италия над 40 000 души се заразили с COVID-19 на футболен мач от ШЛ

Това беше най-големият футболен мач в историята на Аталанта и една трета от населението на Бергамо направи краткото пътуване до известния стадион Сан Сиро в Милано.

Близо 2500 фенове на гостуващия испански клуб Валенсия също пътуват за този мач от Шампионската лига.

Повече от месец по-късно експертите посочват мача на 19 февруари като една от най-големите причини Бергамо да се превърне в един от епицентрите на пандемията на коронавирус – „биологична бомба“ беше начина, по който го окачествяват медицински специалисти – и причината защо 35% от екипа на Валенсия се зарази.

Мачът, който местните медии нарекоха „Нулев мач“, се проведе два дни преди първия случай на COVID-19 да бъде потвърден в Италия.

Бяхме в средата на февруари, така че нямахме реална представа за случващото се“, каза кметът на Бергамо Джорджо Гори тази седмица по време на чат във Facebook с Асоциацията на чуждестранната преса в Рим.

 

„Ако е вярно това, което те казват, че вирусът вече е циркулирал в Европа през януари, тогава е много вероятно 40 000 бергамци в трибуните на Сан Сиро, всички заедно да са разменили вируса по между си. Както е възможно заразата да се е разпространила и когато толкова много бергамци тази нощ са се събрали в къщи, барове, за да гледат мача и да подкрепят отбора си.

„За съжаление, не бихме могли да знаем. Никой не знаеше, че вирусът вече е тук“, добави кметът. „Това беше неизбежно.“

По-малко от седмица след мача са докладвани първите случаи в провинция Бергамо.

Приблизително по същото време във Валенсия журналист, който пътува за мача, се превърна във втория човек, заразен в региона, и не мина много време, докато хората, които са били в контакт с него, също са пипнали вируса, както и част от феновете на Валенсия, които са присъствали на мача.

Докато Аталанта обяви първия си положителен случай – на вратаря Марко Спортиело, Валенсия заяви, че повече от една трета от състава му се е заразил, „въпреки строгите мерки, приети от клуба“ след мача в Милано.

Към вторник близо 7000 души в провинция Бергамо са тествани положително за COVID-19 и повече от 1000 души са умрели от вируса, което прави Бергамо най-смъртоносната провинция в цяла Италия за пандемията. В района на Валенсия са заразени над 2600 души.

 

Източник: Канал 3

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар