В Гърция нарекоха „пропаганда“ съобщенията за прехвърляне на турски танкове към общата им граница

Атина разглежда като „пропаганда“ съобщенията, разпространявани от редица турски медии за прехвърлянето на 40 турски танка до сухопътната граница в района на гръцката област Еврос. Това съобщи в неделя официалният представител на гръцкото правителство Стелиос Пецас в ефира на местния телевизионен канал Open. Изявленията на Пецас бяха разпространени от пресслужбата на правителството, цитирана от TACC и Агенция „Фокус“.

„Първо, това (прехвърлянето на турски танкове до границата с Гърция – бел. ТАСС) не е потвърдено и това е най-вероятно част от турската пропаганда, провеждана по вътрешни причини. Освен това, броят танкове, който се споменава, не е достатъчен, така че да доведе до значителна промяна по отношение на баланса на силите в Еврос“, каза той.

По-рано през деня турската агенция Ihlas съобщи, че Анкара прехвърля танкове към гръцката граница на фона на напрежението в Средиземно море. Според информацията влекачи с 40 танка са напуснали района Рейханлъ в провинция Хатай на границата със Сирия. След това военната техника ще бъде транспортирана с влак до западната провинция Одрин на границата с Гърция.

Гръцките медии публикуваха снимки и видеоклипове на прехвърленото оборудване, които се появиха в турски публикации.

Междувременно държавната Анадолска агенция заяви, че редица турски медии погрешно съобщават за посоката на военната техника към гръцката граница. Според агенцията е имало планирано разполагане на командването на Втора армия в Малатия. Агенцията отбелязва, че ръководството на страната не прехвърля военна техника към границата с Гърция.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар