В албанския парламент започва процедурата за импийчмънт на президента Илир Мета

Депутатите в парламента в Тирана започнаха обсъждане на предложението на Социалистическата партия за отстраняване на държавния глава на Албания Илир Мета от длъжност, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, цитирана от „Фокус“.

Съответното предложение бе отправено след решението на президента да отмени насрочените за 30 юни местни избори. Очаква се гласуването по него да се състои след дебатите, които по всяка вероятност ще продължат часове.

Мета отмени местните избори, заради опасение, че напрежението ще прерасне в гражданска война, тъй като опозицията бойкотира гласуването.

Управляващата Социалистическа партия се нуждае от 94 гласа „за“, за да замени Мета. Парламентът в Тирана е 140-местен. Дори и да бъде събран необходимия брой гласове, окончателното решение е на Конституционния съд, макар той да не функционира близо една година.

Албанският премиер Еди Рама настоява, че местните избори ще се проведат на 30 юни, като подчерта, че президентът Мета вече не заслужава да остане на власт.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар