Вярваме в доброто: Семейство спаси невръстно сърне и му намери дом

Около 22 часа във вторник Ангел Стоянов и половинката му Здравка пътували от Къпиновския манастир за Велчево, когато насред пътя забелязали бебето сърне. То било легнало на шосето и при ставане залитало и падало.

48-годишният Ангел, който работи във ВиК като ръководител на отдел „Сигурност“ и началник на яз. “Йовковци“, казва, че има опит с различни животни от работата си и е наясно как трябва да се отнася към тях в подобна ситуация.

Двамата със Здравка оставили сърнето в тревата край пътя и на изгасени фарове на колата изчакали да видят дали животното ще отиде в гората.

„Чакахме доста време, но то отново отиде на асфалта. Тогава се зададе друга кола, която можеше да го сгази. На нас сърце не ни даде да оставим животното, което явно бе изоставено от майка си, която така и не се появи. Заради това го взехме с нас. После се обадихме на кмета Мустан Юсменов и започнах да звъня на тел. 112 за помощ“, разказа вчера Ангел Стоянов.

ОТ СПЕШНИЯ ТЕЛЕФОН ЖЕНСКИ ГЛАС МУ ОТГОВОРИЛ, ЧЕ СЛУЧАЯТ НЕ Е СПЕШЕН, НО е хуманен и трябва да се търсят ловното и други държавни организации. Все пак за случая са били уведомени полицията и пожарната. Кметът на Велчево се притичва веднага на помощ и започва да върти телефони. Същото започва да прави и Ангел. Никой обаче не се отзовава на зова за помощ. Заради това Ангел и Здравка отнасят бебето вкъщи. След това кмет и ВиК шеф започват да търсят мляко, но във Велчево нямало.

„Посред нощ отидохме в кравефермата на Митко Тончев в Плаково. Оттам ни дадоха краве мляко и като се върнахме у дома, часове наред търсихме начин да го нахраним. Имах една спринцовка в колата, която измих старателно, и така по няколко милилитра в устата успяхме да го накърмим! Сдобихме се с бебе по никое време, но пък как да го изоставим? То се оказа много кротко и много красиво създание, наистина като бебче. Извадих брезента от колата и му направихме нещо като кош на пода. Така го оставихме, за да тръгнем на работа, и пак продължихме със звъненето на телефони“, продължава разказа си Ангел.

ВЕЧЕРТА ВЪВ ВТОРНИК ТЕ ПОЗВЪНИЛИ В ДЪРЖАВНОТО ГОРСКО СТОПАНСТВО „БОЛЯРКА“ И вчера директорът инж. Йордан Бобонков вече знаеше за спасителната мисия на хората от Велчево. Той обаче каза, че трябвало да го оставят в гората. Другият вариант бил да се търси приютът в Стара Загора, но процедурата била дълга и сложна. Накрая Ангел се обадил и на зеления телефон в РИОСВ. От екоинспекцията дали съвет на Стоянов да се обади в Регионалната дирекция по горите. Оттам дали телефон в Хотница, където е частният приют на сдружението „Приятели на четири лапи“ на Вера Трендафилова и Виктор Каролев. Вчера по обяд те са се отзовали на обаждането на Ангел и Здравка, за да вземат сърнето.

„След толкова много перипетии най-после свършихме и това, намерихме дом на животинчето. Трябваше да направим с кметския наместник и приемно-предавателен протокол по съвет на горското. Ще искаме да ходим в Хотница и да наглеждаме сърнето. Ако е женско, ще го кръстим Здравка, ако е мъжко – Здравко“, обясни още Ангел Стоянов.

Това е една история на хора, които не са си затворили очите и са направили добрина. Само дето държавните чиновници не са реагирали адекватно като тях…

Нели СУКОВА, Борба.БГ

Твоят коментар