Върховният съд на Мадрид отмени новата карантина на испанската столица

Върховният съд в Мадрид отхвърли частичното блокиране, наложено през уикенда на столицата и девет близки града в провинцията, въпреки несъгласието на местните власти, съобщава вестник „Ел Паис“, цитиран от бТВ.

Новата карантина цели забавяне на бързото разпространение на коронавирусните инфекции, напомня АФП. Испания вече е на първо място в Европа по брой заразени с над 800 хил. случая на COVID-19.

С 850 инфекции на 100 000 жители Мадрид и регионът са на първо място на Стария континент по този показател и затова от петък вечерта 4,8 милиона души в испанската столица и девет сателитни града са поставени в режим на нови ограничения.

В изявление на съда се казва, че магистратите са отказали „ратифицирането (на мерките) на основание, че те влияят върху правата и основните свободи“ на 4,5 милиона жители, засегнати от блокирането, което влезе в сила в събота.

Решението на съда означава, че властите вече не могат да налагат глоби на нарушителите и налагането на мерките вече стои под въпрос, отбелязва „Ел Паис“.

Испанският вестник отбелязва и приноса на противоборството между регионалния кабинет на столицата Мадрид, който е оглавен от представителката на консерваторите от Народната партия Изабел Диаз Аюсо, и централното правителство на Испания, зад което стои коалицията между социалистическата партия и друга лява политическа сила – „Подемос“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар