Външният министър на Германия призова Турция за разговори с Гърция и Кипър

Външният министър на Германия Хайко Маас спешно призова Турция да се обърне към Кипър и Гърция за решаването на газовия спор в Източното Средиземноморие, съобщи Ройтерс.

„От Турция зависи да създаде условия за разговори“, каза Маас в Никозия след среща с кипърския си колега Никос Христодулидис

Той взел „съвсем съзнателно“ решение да пътува само до Кипър и Гърция, а не до Турция, както беше предвидено първоначално. Маас обвини турското правителство в двойна провокация: да се изпрати кораб за проучване на газ в спорна за страните зона е мярка, точно противоположна на това да се изгражда доверие.
Освен това откриването на плаж за туристи в окупираната от Турция част на Кипър е „напълно ненужна и провокативна стъпка“.
Агенцията припомня, че турските войски влязоха в северната част на Кипър през 1975 г. Оттогава островът е разделен.

Христодулидис също критикува остро двете решения. И двамата външни министри обаче избягваха да призоват за нови санкции срещу Турция. Маас посочи, че ЕС е поставил на Турция срок от средата на декември да започне стъпки към изграждане на доверие със западните си съседи. Маас заяви, че „Германия и ЕС застават на страната на Кипър и Гърция в знак на солидарност“.

Маас заяви същото и преди старта на визитата си, като призивите му към Анкара идват само ден, след като Турция изпрати сондажния кораб „Оруч Реис“, който да направи сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие. Гърция реагира остро и настоя за санкции срещу Анкара.
Вчера турският президент Реджеп Ердоган пък е заявил в телефонен разговор пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че очаква конкретни стъпки от Европейския съюз за организиране на конференция на държавите от Източното Средиземноморие за решаване на споровете за териториалните води.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар