Във ВВМУ във Варна отбелязаха 140 г дипломатически отношения между България и Великобритания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и Н. Пр. посланикът на Великобритания в нашата страна Ема Хопкинс връчиха днес, 27 февруари, сертификати за завършен курс на обучение по метода „Управление на проекти в контролирана среда (PRINCE 2)“ на 15 военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и Българската армия. Проведеното обучение е в рамките на сътрудничеството между България и Великобритания в областта на отбраната. С официалната церемония, на която домакин беше Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, бяха отбелязани 140 години дипломатически отношения между двете страни. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

Присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, офицери от Българската армия, кметът на гр. Варна Иван Портних, представители на посолството на Великобритания.

Курсът е финансиран със 7000 паунда от страна на Великобритания и левовата равностойност на 1600 паунда от страна на българското Министерство на отбраната.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов благодари на Н. Пр. посланик Ема Хопкинс за оказаната подкрепа и за хубавите думи, с които тя оцени усилията да сме равноправен партньор в НАТО. „Има още какво да се направи, за да могат нашите въоръжени сили да бъдат в състояние заедно със своите съюзници в Алианса да посрещат предизвикателствата. Българският военен флот поддържа готовност да реагира професионално във всяка ситуация в Черноморския регион, която застрашава сигурността“, заяви той.

На церемонията присъства и ученичката Евелина Иванова, която днес беше посланик за един ден на Британското посолство.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар