Второто „Велико народно въстание“ прерасна в 64-та вечер на протести (ОБНОВЕНА, ВИДЕО, СНИМКИ)

Поредният антиправителствен протест в столицата, обявен като „Велико народно въстание“ , протече мирно и без инциденти, предаде БНР.

Олов мост и другите кръстовища по протежение на бул. „Цар Освободител“ (с ул. „Г. С. Раковски“ и при Ректората на СУ) бяха блокирани за кратко в края на днешния протест от хора, които започнаха да се изтеглят от площад „Независимост“ към 23.00 часа.

Полицията остави хората спокойно да се придвижат в посока Орлов мост, разотивайки се от протеста.

Към полунощ всички кръстовища в столицата вече не бяха блокирани.

На площад „Независимост“ останаха малък брой протестиращи, които също се разотидоха малко преди полунощ.

По-рано тази вечер хиляди демонстрират в т.нар. „триъгълник на властта“ отново поискаха оставките на правителството и на главния прокурор.

 

Протестиращите пуснаха и фенерчетата на телефоните си, за да покажат колко са многобройни.

 

Малко преди 22.00 часа част от демонстрантите се отправиха от площад „Независимост“ към Орлов мост, но хиляди остават и на площада.

Някои от протестиращите проведоха и своеобразна акция с призив за ненасилие, като направиха кордон срещу кордона на полицията, носейки като щитове огледала, които са изписани „Аз съм ти“.

На протеста от „Отровното трио“ предупредиха за очаквани провокации. Те призоваха хората да не се поддават. Остава засиленото полицейско присъствие. В районна на площад „Независимост“ се влиза след полицейска проверка.

Ораторите на трибуната пред президентството призовават за оставка, припомнят събитията от 2-ри септември, когато имаше ексцесии на протестите, както и десетки арестувани и пострадали. Изказващите се настояват за мирен протест и призовават хората да не се поддават на провокации за насилие.

Запалянковци на няколко футболни клуба са се появили преди около час на протеста на площада „Независимост“. Става дума за млади момчета на видима възраст между 17 и 25 години, които се придвижват на големи групи.

По информация на репортер на БНР футболните агитки са на два от столичните грандове и на футболен клуб от Перник. Към момента не е ясна целта на присъствието им на площада.

Полицейското присъствие в района е засилено. Продължават да функционират изградените от полицията рано сутринта контролно-пропускателни пунктове.

Организаторите се оплакаха, че полицията възпрепятства протестиращи, които пътуват от страната, да стигнат до София.

 

Движението на автомобили в района на Министерския съвет и президентството остава блокирано. Полицейското присъствие в района е засилено.

Полицаите са оградили със заграждения сградата на Народното събрание, а пътят към входа откъм страната на БНБ се охранява от жандармерия.

Има изградени контролно-пропускателни пунктове, полицията вече е иззела и забранени предмети – запалителни вещества, пиротехнически средства, както играчки – пушка и меч.

В хода на протеста противниците на премиера и на главния прокурор разпънаха пред Министерския съвет огромен трибагреник, пяха български химн, издигнаха лозунг към полицаите: „Ти си един от нас“.

Обстановката е спокойна. Протестиращите опънаха лента между себе си и полицията, която маркира буферна зона от 4-5 метра. Организаторите на протеста обявиха, че са пристигнали протестиращи от Варна, Русе, Дупница, Троян и други градове.

„Очакваме оставката на Борисов и ще останем тук, докато постигнем целта си“, каза пред репортера на БНР Николай Хаджигенов.
„Тук сме вече 64 дни, ако трябва ще останем още 64“, добави той.

Хаджигенов каза още, че протестиращите не намират смисъл да говорят с полицията и сами ще вземат мерки за неутрализиране на евентуални провокатори.

Малко след 10 часа протестиращите блокираха движението по булевард „Дондуков“.

Полицията активно претърсва градинката пред Народния театър, тъй като има информация, че там през нощта са скрити множество бутилки с течности, както и камъни.

При претърсването са намерени множество забранени предмети като запалителни течности, колове, ножове.

При проверките на контролните пунктове е иззет самурайски меч.

„Силите е нормално е да бъдат разположени тук. Построено е всичко. Притесних се, че видимо укрити, бяха намерени една 10-литрова туба с цветна течност в един храст, старателно скрита, конкретно 9 половинлитрови пластмасови шишета също с някаква цветна течност, два ножа. Абсолютно категорично отричам да се случва нещо нередно по проверочните пунктове. Направени са огледи от полицейските служители на местата. Имаме и доста метални пръчки по метър-метър и половина намерени, дървени пръти, които се поставят на брадви“, коментираха от СДВР.

Шестима бяха задържани, а по-късно освободени.

По-рано от МВР обясниха, че не използват представители на частни фирми за охрана, каквито публикации се появиха в интернет:

Апелираме към гражданите, които ще дойдат да изразят своя протест, да не се поддават на провокации и призиви за нарушаване на обществения ред. При забелязване на лица или групи с явни намерения за извършване или извършващи такива груби нарушения на обществения ред, да сигнализират полицейските органи“, каза Радослав Стойнев от „Охранителна полиция“ в СДВР.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар