Втората карантина ще струва на германската икономика минимум 19,3 милиарда евро

Новите карантинни мерки, които влизат в сила в Германия на 2 ноември, ще струват на икономиката на страната около 19,3 милиарда евро, съобщи вестник Welt am Sonntag, позовавайки се на изчисления от Берлинския институт за икономически изследвания (DIW).

Най-много – около 5,8 милиарда евро – ще загубят гастрономическите заведения, които ще бъдат затворени поне за месец, и хотелите. Развлекателната индустрия, спортните и културните институции ще загубят 2,1 млрд. евро. Търговията за второто блокиране за една година ще загуби 1,3 млрд. евро, а индустрията – 5,2 млрд. евро. Загуби се очакват от компаниите в сектора на услугите и логистиката.

DIW обаче е уверен, че през следващата година германската икономика ще започне да се възстановява от кризата, но само ако бъде спряно разпространението на коронавируса.

Германското правителство е готово да възстанови на фирмите значителна част от очаквания търговски оборот за ноември. По-малките фирми – с до 50 служители – ще получат 75%, а по-големите 70%. Германският канцлер Ангела Меркел увери в събота, че властите няма да оставят компании и предприятия в беда и се договори за мерки на обща стойност до 10 милиарда евро, за да им осигури финансова подкрепа.

На 28 октомври германските власти се съгласиха да въведат нови рестрикции върху обществения живот, за да ограничат разпространението на коронавируса. От 2 ноември и поне за един месец ресторантите, баровете и другите гастрономически заведения ще бъдат затворени и ще бъде разрешено да се продават храни и напитки за вкъщи. Фитнес клубове, салони за татуировки, басейни, студия за красота и масаж, театри, кина и концертни зали ще спрат да работят. Всички мачове от футболната Бундеслига ще се проведат без зрители през ноември.

За разлика от карантината, която беше през пролетта, детските градини и училищата, както и фризьорите и магазините, ще останат отворени, но при спазване на правилата за хигиена и социална дистанция. Максимум две домакинства ще имат право да се срещат на обществени места. Предполага се да се нощува в хотели само в спешни случаи, а не за туристически цели.

Източник: Агенция „Фокус“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар