Временно спря имунизацията в части от Бавария заради нарушения в охлаждането на ваксината

Германски провинции временно спряха ваксинацията заради температурни нарушения

В официално съобщение местните власти на град Лихтенфелс в провинция Бавария обявиха, че след прочитането на данните от специалните охладителни кутии, в които се съхраняват ваксините, са възникнали съмнения дали условията за поддържане на ниски температури са спазени.

 

Ваксината на Пфайзер/Бионтех следва да се съхранява на ултра ниска температура от -70 градуса, като компаниите разработиха специални кутии със сух лед за улесняване на транспорта на дозите.

 

След доставката ваксините могат да се съхраняват във фризери на -70 градуса за 6 месеца, а след извеждането им от тях – максимум 5 дни в обикновени хладилници с тепмература на съхранение от 2 до 8 градуса.

Още 6 града в Северна Бавария са взели подобни решения за забавяне на ваксинациите заради съмнения в нарушаване на хладилната верига, съобщи www.abc.net.au.

 

„Ваксинирането срещу коронавирусната инфекция не е състезание кой най-бързо ще приключи с това или кой ще постави най-много дози. Сигурността и внимателната работа с цел опазване на здравето на хората са най-важните“, коментира Оливер Баер от местната администрация в Хоф, в който също са възникнали проблеми.

 

Забавяне има още и в някои градове в Южна Бавариия. Здравните власти очакват информация от компанията-производител доколко основателни са опасенията и как да процедират. 

 

Първите имунизирани в страната са хората над 80-годишна възраст и служителите в болници и старчески домове, които са изложени на особено голям риск.

Германия оборудва мобилните екипи за началото на кампанията, а над 400 ваксинационни центъра ще заработят през идните дни.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар